Bebek’te yapılmak istenen 'teknepark'a karşı İstanbullular insan zinciri oluşturdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Bebek sahilinde yapmayı planladığı 300 teknelik yüzer 'tekneparka' karşı bugün İstanbullular, Bebek sahilde insan zinciri kurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Bebek sahilinde Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İstMarin’in yapmayı planladığı 300 teknelik devasa yüzer tekneparka karşı bugün İstanbullular, ‘Susma haykır tekneparka hayır’ demek için Bebek sahilde insan zinciri kurdu.

Diken'de yer alan habere göre, Bebek Semt Girişimi’nin düzenlediği ve çok sayıda İstanbullunun katıldığı eylemde yapılan açıklamada, “Denize bakıp kendilerine denizden rant biçenlerin projesidir Teknepark. Karada yer kalmayınca denizimizi satıp kar etmeyi planlayanların projesidir” denildi. Denize ulaşımın artırılması yönündeki taleplerini dile getiren Bebek sakinleri, “Karada boğuluyoruz” diyerek isyan etti.

“Bu planlanan ‘TeknePark’ bittiği gün, elde edecekleri para haklarımızdan, kanunlardan, doğadan, denizimizden daha mı değerli sizce?” sorusunun yöneltildiği açıklamada İBB’ye,‘Dünya’nın en tehlikeli doğal su yolu olan Boğaziçi’nde her yeri risk ve rant kokan bu hukuksuz, çevre ve kent düşmanı’projeden vazgeçilmesi çağrısında bulunuldu.

BEBEK SAKİNLERİ NE İSTİYOR ?

Etkinliği düzenleyen Bebek Semt Girişimi, semt sakinlerinin taleplerini şöyle sıraladı:

  • “Sahilde yürüyen halkın denizi, karşı kıyıları ve dolayısı ile İstanbul Boğazı’nı görmelerine engel olacak boyuttaki teknelerin Bebek Sahili’ne bağlanmasını istemiyoruz.
  • Kıyıya bağlanacak teknelerin, iskeleleri, elektrik ve su hizmetleri ile ilgili sayaç vb. tertibatlarının tek tip haline getirilmesini istiyoruz.
  • Bunların ikili, üçlü gruplar halinde ve hem kendi aralarında hem gruplar arasında yeterli boşluk bırakılarak planlanmasını talep ediyoruz.
  • Bebek Feneri civarının doğal halinde kalmasını istiyoruz.
  • Bebek Vapur İskelesi, toplu taşımacılıkta daha yoğun bir şekilde kullanılabilsin istiyoruz. Şehir hatları vapuru sefer sayısının artırılmasını ve daha geç saatlerde de deniz ulaşımı sağlanmasını istiyoruz. Özellikle de hafta sonlarında deniz toplu taşımacılığının özendirilmesini istiyoruz.
  • Tüm bu düzenlemelerden ve teknelerin bağlanmasından elde edilecek gelirin elbette tonozculara bırakılmamasını ve belediyece toplanmasını istiyoruz.
  • Belediyenin elde edeceği gelirin Bebek’e hizmet olarak da geri dönmesini bekliyoruz.
  • Yöneticiler sandıkta seçilmiş olmanın hissettirdiği güçten memnun olabilirler ama biz ‘’sadece’’ yönetilen olmaktan çok sıkıldık. Bizi etkileyen kararlarda söz sahibi olmak istiyoruz.
  • Bebek hepimizin, Bebek’te yaşayanlar, Bebek’e günübirlik gelenler, Bebek’i sevenler ve İstanbullular olarak biz, nefes almak, doğaya ve denize yakın olmak istiyoruz.
  • Kanunların hala geçerli olduğunu, ülkede hak, hukuka değer verildiğini bilmek istiyoruz.”