Başkanlık tartışması başladığında aydınlar ne demişti?

MHP lideri Bahçeli'nin 'fiili durum' diyerek alevlendirdiği başkanlık sistemi hakkında, akademisyen ve yazarlar soL'a ne demişti?

AKP'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süredir dile getirdiği başkanlık sistemi tartışmaları darbe girişimi nedeniye bir süre sekteye uğrasa da yeniden gündeme geldi. 

Erdoğan'ın uzun zamandır dillendirdiği ve geçtiğimiz Ocak ayında, "Şu anda gelişmiş ülkelerin kahir ekseriyetinde bu sistemi, partili başkan olduğunu görüyoruz. Bizler de Beştepe'de bu alanda konuşacak akademisyen, medya dünyasından kimler varsa hepsini dinleme fırsatı bulacağız. Üniter sistemli başkanlık baktığımızda var. Hitler Almanyası'na baktığımızda da bunu görürsünüz. Başka ülkelerde de görürsünüz" ifadelerinin ardından soL; Korkut Boratav, Merdan Yanardağ, Enver Aysever, İlker Kılıç, Oğuz Oyan ve Aydemir Güler ile yaptığı söyleşilerle birlikte "başkanlık sistemi" dosyasını açmıştı.

Son dönemde MHP lideri Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemiyle ilgili partisinin grup toplantısında sarf ettiği  'fiili durum' sözlerinin ardından tartışma yeniden alevlendi. AKP kanadı, Bahçeli'nin sözlerinin ardından başkanlık sisteminin acele yürürlüğe girmesinde ısrarcı.

Geçtiğimiz Ocak'ta açtığımız 'başkanlık sistemi dosyası'nı yeniden okurlamıza sunuyoruz: