Bakanlık'tan 'Wikipedia yasağı kalkıyor mu' sorusuna yanıt

CHP'li vekil Sezgin Tanrıkulu’nun, Wikipedia önergesine yanıt, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'ndan geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından iki yıl önce erişime engellenen Wikipedia’yı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Önergeye, Oktay adına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı yanıt verdi.

Ulaştırma Bakanlığı, “Wikipedia yetkilileri ile görüşmeler devam etmekte olup, hukuka aykırı içerikler hakkında işlem yapıldığı taktirde erişimin engellenmesine son verilecektir” dedi.

Engelin, "Türkiye’yi terör örgütleriyle iş birliği içerisinde göstermeye çalışan içerikler" nedeniyle olduğu hatırlatılan Bakanlık yanıtında, erişim engeli konulan sitelerle ilgili verinin paylaşılamayacağı ifade edildi. Durumun gerekçesi şöyle açıklandı: “Yapılan işlemlerin rakamsal değerlerinin ve internet site isimlerinin açıklanması, suçun önlenmesi ve suçla mücadelede sıkıntılara sebep olabilecek, özellikle çocuk pornosuna ilişkin içeriklerin deşifre olmasına yol açacaktır. Ayrıca bu tür rakamlar diğer ülkelerce resmi olarak toplu şekilde açıklanmadığından, uluslararası düzeyde, bu rakamlardan hareketle ülkemiz aleyhine haksız algı meydana getirilmekte, bilgi kirliliği oluşturulmaktadır.”

Yanıtta, Wikipedia’ya getirilen erişim engelli kararının Anayasa’ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi’ne uygun olduğu iddia edildi.