Bakan Çelik: AB'nin darbe karşıtı desteği cılız kaldı

AB Bakanı Ömer Çelik, AB büyükelçilerine “AB ülkelerinin ve kurumlarının bu olayda Türkiye’ye verdiği destek ve dayanışma cılız kaldı. Sizlerin Türkiye demokrasisine daha fazla sahip çıkmanızı beklerdik” sözleriyle sitem etti.

AB Bakanı Ömer Çelik, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilk kez bir araya geldiği AB büyükelçilerine sitemde bulundu. Çelik, “AB ülkelerinin ve kurumlarının bu olayda Türkiye’ye verdiği destek ve dayanışma cılız kaldı. Sizlerin Türkiye demokrasisine daha fazla sahip çıkmanızı beklerdik. Çünkü Türkiye darbe girişimine karşı çıkarak demokrasiye ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha göstermiştir” dedi.

Bakan Çelik, AB Dönem Başkanı Slovakya’nın Ankara Büyükelçisi Anna Turenicova’nın ev sahipliğinde AB büyükelçileri ile bir araya geldi. Çelik, darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeler ve FETÖ hakkında büyükelçilere bilgi verdi. Çelik, AB ülkelerini ve kurumlarını Türkiye’ye yönelik tutumları nedeniyle eleştirdi. Habertürk'te yer alan bilgiye göre Çelik, darbe girişiminin halk tarafından bertaraf edildiğini ve cemaat üyelerinin de tasfiyesine başlandığını belirterek, “Biz bu olayda AB’yi daha fazla yanımızda görmek isterdik. AB ülkelerinin ve kurumlarının bu olayda Türkiye’ye verdiği destek ve dayanışma cılız kaldı. Sizlerin Türkiye demokrasisine daha fazla sahip çıkmanızı beklerdik. Çünkü Türkiye darbe girişimine karşı çıkarak demokrasiye ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.

‘KABUL ETMEYİZ’

Bakan Çelik, AB’nin darbe girişimine tepki gösterdikten sonra “Ama”, “Fakat” diyerek hükümetin attığı adımları eleştirmesinin de doğru olmadığını ve bunun ilişkilere olumlu yansımadığını kaydetti. Çelik, bazı AB yetkililerinin darbe girişimi sonrası atılan adımlara yönelik Türkiye-AB ilişkilerini tehdit eden açıklamalarda bulunmasının anlaşılmaz olduğunu dile getirerek, “Eleştiriye açığız ama tehditvari siyasi söylemleri kabul edemeyiz” mesajını verdi.

Demokrasi ve insan haklarının Türkiye’nin AB ile paylaştığı ortak değer olduğunu söyleyen Çelik, darbe girişiminin ortak değerlere saldırı olduğunu, bazı ülkelerin bunu anlamamakta direndiğini ifade etti.