Bahadır Baruter: Kuştan korksam darı ekmezdim!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a "top işareti" yaparak hakaret ettikleri suçlamasıyla 11 ay hapis cezasına çarptırılan Penguen dergisinin karikatüristi Bahadır Baruter "Kuştan korksam darı ekmezdim!" dedi.

Hürriyet Gazetesi'nden Ayşe Arman’a röportaj veren Penguen dergisinin Karikatüristi Bahadır Baruter, bir AKP "sempazitizanı" olan Cem S.’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "top işareti" yapılıyor suçlamasıyla açtığı dava sonucunda Penguen'den iki karikatüriste verilen ceza hakkında değerlendirmeler yaptı.

Bahadır Baruter'in verdiği röportajda  dikkat çeken bölümler şu şekilde:

Kafadan giriyorum: Korkmuyor musun? 
- Korkmuyorum, tiksiniyorum! Tehditten çok hakaret var. Ana avrat, bacı, sülale giriyorlar. En çok da karıma ve anneme. Bir kez ürperdim sadece. "Çocuğunu okula yollama!" dediklerinde, "Dikkat et dönmeyebilir!" falan gibi bir tehdit. İyi ki çocuğum yok. Olsaydı, çoktan iltica etmiştim. 

Charlie Hebdo gibi bir facia yaşandı dünyada. Tahammül sıfır. Sen hiç tedirgin olmuyor musun?
-Kuştan korksam darı ekmezdim!" lafını severim. Mezarıma, "Böyle demişti enayi!" yazsınlar. Kurabiye satmıyoruz, mizah yapıyoruz. En sevmedikleri şeyi yapıyoruz. Onların canını yakar gülmek. Ağrına gider makaraya sarılmak. Biz, birilerine sevimsiz geldiğimizi biliyoruz.  

Yolda yürürken arkana dönüp bakıyor musun?
Öyle bir korkum olmadı. Zaten tehlike arkada falan değil. İçerden geliyor gelirse. Arkadan saldırandan daha pisi içerden kelek atan. Programına çıkmazsan, davanı haber yapmamakla tehdit eden bir televizyoncu mesela. Ama siz de fazla ileri gittiniz!" diyen bir gazeteci. Dediğim gibi, sadece derin bir tiksinti ve teessüf. Korku yok... Korku savaşta olur. Biz savaşçı değiliz. 

İktidarlar neden mizahtan hoşlanmıyorlar?
-Zülfü yarelerine dokunuyor! İzzeti nefisleri inciniyor. Sırları kazınıyor. İncileri dökülüyor. Madara oluyorlar. Karizmaları çiziliyor. Haklılar... Korkuyorlar mı peki? ­Korksalar, iyi geçinirler mizahla. Karşısında eziliyorlar. Yok yere üstelik. Oysa ne haddimize ezmek. Gülünmek karşısında narin yaradılışlılar!

Canını en çok sıkan ne bu ülkede?
­Canlı canlı yaşamakta olduğumuz şu karartma devrimi...