Aylar süren imar değişikliği işlemi Bilal'in vakfı için 28 günde tamamlandı

Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde yer aldığı TÜGVA’nın İstanbul Eyüp’teki arazisi için bürokratik işlemler jet hızıyla halledildi. Yüzlerce kamu dosyası sırada beklerken, TÜGVA lehine yapılan imar değişikliği 28 günde tamamlandı.

TÜRGEV’in kardeş kuruluşu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) için AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Koruma Kurulu jet hızıyla çalışarak Eyüp’teki arazinin imar durumunu değiştirdi. Önceki örneklerde aylarca süren resmi işlemler, sadece 28 günde tamamlanarak bir rekora imza atıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, vakfın yüksek istişare heyetinde yer alıyor.

MÜLKİYET EL DEĞİŞTİRDİ

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre, Eyüp Abdülvedüt Mahallesi’nde surların hemen dibinde bulunan 4 bin 200 metrekarelik alan, 2010’da mezarlık ve park alanında yer alıyordu. 2013’te yapılan değişiklikle Tokmaktepe Mezarlığı’nın komşusu olan parseller, mezarlık alanından çıkarılarak ticaret alanına alındı. 4 bin 200 metrekarelik parselin 3 bin 450 metrekarelik kısmı 2014’te İBB mülkiyetine geçti. Daha sonra TÜGVA, parsellerin "ticaret alanı"nda kalan kısmını satın aldı.

VAKIF İSTEDİ İMAR DEĞİŞTİ

Vakfın devreye girmesinden sonra planlarda jet hızıyla değişiklik yapıldı. 18 Aralık 2015’te İBB tarafından parseller TÜGVA’nın isteği doğrultusunda kısmen "Park+ Zeminaltı Katlı Otopark", kısmen de "Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı"na alındı. Şu an açık otopark olarak kullanılan parsellerde yapılan değişiklik 30 Aralık 2015’te İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderildi. Kurulun normalde aylar süren karar alma süreci bu dosyada 9 günde tamamlandı. Kurul, 8 Ocak 2016’da değişikliğin uygun olduğuna karar verdi. Yüzlerce dosya sırada beklerken ayrıcalıklı plan değişikliği, 11 Ocak 2016 günü İBB Meclis gündemine alındı. 15 Ocak günü gerçekleştirilen oturumda da CHP’nin muhalefeti ile geçti.

"BU KARAR MECLİSTEN EN HIZLI GEÇEN KARAR"

CHP’li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, TÜGVA’nın faaliyetlerine hizmet edecek yapıların inşa edilebilmesi için parsellerin özel sosyal kültürel tesis ve zemin altı otopark alanına alındığını söyledi. Yüzlerce kamu dosyası sırada beklerken TÜGVA’nın 28 günde mutlu sona ulaştığına dikkat çeken Sağ, “Bu kararı, 2004-2016 yılları arası meclisten geçen en hızlı dosya unvanını alarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye aday gösteriyorum” dedi.

BİLAL AÇILIŞTA

Esenler Belediyesi ve TÜGVA’nın katkılarıyla hizmete girecek olan TÜGVA Esenler Tekstilkent Gençlik Külliyesi’nin temeli de 18 Şubat günü Bilal Erdoğan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, TÜGVA Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Emanet, AKP İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın katıldığı törenle atıldı.