Arnavutluk'un başkentine 'Erdoğan Camii'

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ın en merkezi yerine 4 bin kişi kapasiteli ''Erdoğan Camii'' inşa ediliyor.

Tiran'ın en merkezi yerine 4 bin kişi kapasiteli ''Erdoğan Camii'' inşa ediliyor.

Deutschlandfunk'dan Sabine Adler'in haberine göre, AKP hükümeti özelde Arnavutluk genel de de batı Balkan bölgesine özel olarak yatırımlar yapıyor.

Türkiye Başkonsolosu Hidayet Bayraktar'ın sık sık medyada göründüğü, Fethullah Gülen cemaatinin ülkedeki faaliyetlerini engelleme konusunda açıktan çaba harcadığı belirtilen haberde, ''İslamcılık bölgede giderek güç kazanıyor'' saptamasında bulunuluyor.

Siyaset Bilimci Enri Hide'nin değerlendirmelerine de yer verilen haberde, Enri Hide, ''Cami yapımı Türkiye'nin bölgeye dönük etki yaratma stratejisinin bir ürünü. Arnavutluk dışında Türkiye, Kosovo, Makedonya ve Bosna-Hersek'de de yatırımlar yapıyor. Bu yatırımlar içinde cami yapımı dışında, telekomünikasyon, enerji ve malî sistem de var'' sözlerini kaydediyor.

Sözü geçen haberde, Gülen cemaatinin Arnavutluk'ta 10 okulu, iki özel üniversitesi, klinikleri, medya kuruluşları ve ''sivil toplum kuruluş''larının bulunduğu belirtilirken, bunların hiçbirinin henüz kapatılmadığına dikkat çekiliyor.

'KİMSE BİZİ BİRKAÇ BİN AVROYA SATIN ALAMAZ. TÜRKİYE DE BUNA DAHİLDİR'

Eğitimini Türkiye'de yapan Arnavutluk İslam Toplumu Genel Başkan Yardımcısı Gazmend Aga, Türkiye'nin Arnavutluk'a çok fazla müdahil olmaya çalıştığını söyleyerek, kendilerini ''kimsenin birkaç bin avroya satın alamayacağı''nı söyledi.

Gazmend Aga, ''Türkiye islami toplumu giderek daha fazla tehdit ediyor. Türkiye konsolosluğu bu konuda medya üzerinden çalışmalar yapıyor. Ne yapabiliriz? Bu tarz bir tartışmanın içerisine girmek istemiyoruz. Kimse bizi birkaç bin avroya satın alamaz. Türkiye de buna dahildir'' diye konuştu.

Siyaset Bilimci Enri Hide, batı Balkan bölgesinden IŞİD saflarına katılan 600 ile 900 kişinin olduğunu belirterek, bu sayının 145'inin Arnavutluk'tan gittiğini belirtirken, 48 kişinin geri döndüğünü de sözlerine ekledi.

Hide, batı Balkan bölge ülkelerinde islamcı faaliyet yürüten ülkeler içinde yalnızca Türkiye'nin olmadığına dikkat çekerek, Körfez Ülkelerinin giderek artak etkisini de kaydetti.