Ankara'nın 'Suriye'de güvenli bölge' korkusu: Ya Trump Kürtlere destek verirse...

ABD Başkanı Trump'ın, dün verdiği röportajında “Suriye’de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım” demesi Ankara'da tedirginlik yarattı. Türk yetkililer, bu güvenli bölgelerin YPG'nin kontrolündeki bölgelerde kurulmasından endişe ediyor.

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın Suriye’de “güvenli bölgeler” oluşturulması planını Ankara yakından takibe aldı.

Trump, dün ABC News televizyon kanalına verdiği röportajda “Suriye’de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım. Avrupa’nın milyonlarca insanın Almanya ve diğer ülkelere girmesine izin vererek çok büyük bir hata yaptığını düşünüyorum” dedi.

AP ve Reuters haber ajanslarına göre Trump, ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı’na Suriye’de ya da Suriye yakınında mültecilerin kalabileceği güvenli bölgeler oluşturmak için 90 gün içinde bir plan hazırlamaları talimatı verdi. Ancak bu alanların nerede kurulabileceğine dair bilgi verilmedi.

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre Türkiye’de devletin ilgili birimlerine sunulmak üzere hazırlanan raporda ise Trump’ın güvenli bölge planının, 1. Körfez Savaşı sonrasında Kuzey Irak’ta Kürtleri Saddam Hüseyin’in saldırılarından korumayı amaçlayan “Çekiç Güç” harekatı ile benzer olma ihtimaline dikkat çekildi.

TÜRKİYE BÖLGEDE HAREKET EDEMEZ HÂLE GELEBİLİR

Raporda, Irak’ın kuzeyinde özerk Kürt bölgesi ve PKK’nin güçlenmesinin Çekiç Güç döneminde gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Yeni ABD yönetiminin Suriye’de YPG güçlerinin elinde bulunan Kobani ve Afrin’i güvenli bölge ilan etmesi durumunda, Türkiye’nin bu bölgelerde operasyon düzenlemesinin tamamen gündemden kalkabileceği ve bölgede Kürt kuşağının kurulmasına yönelik önemli bir adımın atılabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Bir kaynak Hürriyet’e, “ABD’nin düşündüğü güvenli bölgelerin, bizim düşündüğümüz tamamen insani boyutlu güvenli bölgelerle bir ilgisi olduğunu düşünmek aşırı iyimserlik olur. Bu nedenle uyanık olmakta fayda var. Çekiç Güç benzeri bir harekat ve yapılanmada Türkiye bölgede hareket edemez hale gelebilir” dedi.