Ankara'nın sembol binalarından biri daha kat karşılığı müteahhide verildi!

Bir dönem Ankaralılar arasında “Ortadoğu ve Balkanların en iyi sineması” sloganıyla bilinen, pastanesi ve iç mimarisiyle başkentlilerin sembol mekanlarından olan, daha sonra TRT tarafından "Arı Stüdyoları" olarak kullanılan Arı Sineması'nın kat karşılığı müteahhide verilip yıkılacağı bildirildi. Özgün mimarisi nedeniyle TRT tarafından yıllarca korunan mekân şimdi müteahhit…

TRT Arı stüdyolarının ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Tesisleri'nin bulunduğu alandaki yapıların kat karşılığı verilerek yıkılacak olmasına Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden sert tepki geldi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Yık-yap yaklaşımına son verilmelidir. Tarihin mekânsal izlerinin silinmesine, mimari değerlerimizin ranta kurban edilmesine müsade etmeyeceğiz" dedi.

ANKARA'NIN SOSYAL VE KÜLTÜREL BELLEKLERİNDEN

Yapı.com.tr'de yer alan habere göre, "Mili Kütüphane'nin karşısındaki yapı grubu ile TRT'nin Arı ve Orkut stüdyolarının yıkımı Başkent için büyük kayıp olur" diyen Candan şunları söyledi:

"TRT Arı Stüdyoları'nın da olduğu işhanı, sinema, düğün salonu ve tiyatro kompleksi olarak Demirtaş Kamçıl Rahmi Bediz tarafından tasarlanan yapı grubu, 1969 yılında tamamlanmıştır. 16 bin 475 metrekare kapalı alanı olan yerleşke; pastanesi, tiyatro binası, Arı Sineması'yla birlikte dönemin sosyal ve kültürel buluşma alanı işlevini görmüştür. TRT tarafından Tarım Kredi Kooperatifleri'nden 49 yıllığına alan kiralanmıştır. Arı Sineması ve tiyatro bölümleri TRT Kurumu tarafından özgün mimarisi nedeniyle korunmuştur. Stüdyoların yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifinin Merkez Müdürlük binası da aynı alanda bulunmaktadır. Stüdyonun sinemadan dönüşen bölümünün adı Arı stüdyosu olarak kalırken, tiyatrodan dönüşen bölümün adı Orkut Stüdyosu olmuştur. Arı ve Orkut stüdyolarıyla birlikte anılan yapı grubu, kent için bellek değeri taşımaktadır. Yatay ve düşeyde kurduğu denge, zengin mekânsal çözümlemeleriyle modern mimarlık eserleri arasında yer alan yapıların, yıkılarak kat karşılığı inşaata verilmesi kabul edilemez. Korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için koruma kuruluna başvuruyoruz. 8 bin 287 metrekare alanlı arsaya kat karşılığı inşaat yapılması yönündeki ihaleye 5 firma katılmıştır. Yüzde 50 kat karşılığı şartı ile başlayan ihale yüzde 66 kat ile Söğüt İnşaat'a kalmış durumda. İhale takip merkezimizi konuyu takip ediyor. Ankara'nın en değerli yerlerinden olan ve kentsel hafızamızı sıfırlamaya yönelik bu yıkımı kabul etmiyoruz."