AKP'nin yeni genel başkan adayı Binali Yıldırım'ı daha yakından tanıyalım

AKP'nin yeni genel başkan adayı beklenildiği gibi Binali Yıldırım oldu. "Yoldan çıkarım diye Boğaziçi Üniversitesi'ne gitmedim" diyen, 1994'ten beri gemi kralına dönüşen ve Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerden olan Binali Yıldırım'ı kısaca tanıyalım...

Haber Merkezi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevden alınması sürecinde kritik rol oynayan ve Erdoğan'ın verdiği tasfiye kararının uygulayıcısı olduğu belirtilen Binali Yıldırım AKP'nin yeni genel başkan adayı oldu.

Biz de Binali Yıldırım'ı bazı söz ve eylemleriyle kısaca tanıtalım istedik:

-"Yoldan çıkarım diye Boğaziçi Üniversitesi'ne gitmedim" diyen Binali Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri okudu.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması sonrası Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerden biri oldu. 1994 yılında İDO Genel Müdürlüğü görevine getirildi. 

-2001 yılında kurulan AKP'nin de kurucu isimleri arasında yer aldı. 

-2002 yılından sonra Ulaştırma Bakanlığı görevine getirildi, Türkiye'de en uzun süreli Ulaştırma Bakanlığı yapan isim oldu.

-Yıldırım'ın görev süresi boyunca birçok yolsuzluk iddiası gündeme geldi. Birçok devlet kurumu özelleştirme adı altında peşkeş çekildi. Yıldırım ailesinin, 17 şirketi, 28 gemisi ve 2 süperyatı olduğu iddia ediliyor ancak gerçek gemi sayısının bunun da üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

-AKP'de Davutoğlu'nun kendine yakın isimleri parti yönetimine getirmek istemesine karşı 12 Eylül'de yapılan AKP Kongresi'nde aday olacağı ileri sürülmüştü. Bu restin ardından Davutoğlu'nun kendi listesini değil Erdoğan'ın listesini kullanmak zorunda kaldığı bilgisi kulislere yansıtmıştı.

-Davutoğlu'nun karşısına Erdoğan'ın çıkardığı koz olduğu iddiaları sürekli dile getirildi. Son olarak Davutoğlu'nun yetkilerinin alındığı MKYK toplantısının kurgusunun da  Binali Yıldırım tarafından yapıldığı belirtildi.

-Yıldırım'ı daha yakından tanımak için birkaç açıklamasından notlar:

*İzin gününde çalıştırılırken ölen tershane işçisi için "biz de çalışıyoruz, kriz var, elbette çalışacak" dedi.

*Bir Ulaştırma Bakanı olarak "Eskiden delikli demir çıktı mertlik bozuldu derdik, şimdi internet çıktı, hem mertlik bozuldu hem güvenlik yok oldu..." demeyi başardı.

*Yıldırım'a göre yat sahibi olmak bir lüks değil, ihtiyaç: Yat sahibi olmanın bir lüks olmadığını, bunun bir ihtiyaç olduğu olgusunun Maliye tarafından kabul edilmesi lazım.

*3. köprüye Yavuz Sultan Selim adının verilmesi sonrası: Yavuz Sultan Selim'in Alevi kırımına dair iddialar soyut iddialardır. İstanbul Üniversitesi'nden Feridun Emecen 'Alevi katliamı bir efsanedir, gerçeklikle alakası yoktur' diye ortaya koymuştur.