AKP'nin dokunulmazlık hamlesine kim, ne diyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla gündeme gelen "dokunulmazlık" tartışmasında AKP kendi teklifini Meclis'e sunarken MHP ve CHP'den destek açıklamaları geldi. HDP'den yapılan ilk açıklamalarda ise tepkilerin odağında CHP bulunuyor.

Haber Merkezi

Dokunulmazlık tartışması AKP'nin kendi teklifini Meclis'e sunması sonrası artarak devam ediyor. Erdoğan'ın "Suçun varsa yargılanacaksın kardeşim. Ben senin milletvekilliğinin bitmesini nasıl beklerim? Bu kadar olaylar olacak, sen terör örgütüne silah taşıyacaksın arabanla, tabutlarla silah taşıyacaksın, ondan sonra...'Hani kalksın' diyordun da şimdi ne oldu. Niye geri vitese taktın?'' sözleri ve ardından Meclis'e sunulan teklif sonrası önce CHP, ardından da MHP, AKP'nin teklifine "evet" diyeceklerini açıkladı.

MİLLETVEKİLLERİ TUTUKLANABİLECEK

AKP'nin 316 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklife göre, daha önce tartışılan tutuklamanın olmadığı bir formül yerine dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin tutuklanabilmesi sağlanacak. Anayasa’ya geçici madde eklenmesini öngören teklif kapsamında Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve Karma Komisyon’da hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılacak ve vekillere mahkeme yolu açılacak. Teklife göre, milletvekilleri Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek.

İLK DESTEK KILIÇDAROĞLU'NDAN

AKP'nin Meclis'e sunduğu teklife ilişkin ilk değerlendirme CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. CNN Türk'te konuk olduğu programda konuşan Kılıçdaroğlu, AKP’nin sunduğu dokunulmazlık teklifine "evet" diyeceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Anayasaya aykırı bir düzenleme geliyor. Bunu biliyoruz ama buna 'evet' diyoruz. Demokrasi için bir bedel ödenecekse öderiz" dedi. "Dokunulmazlıkların kalkmasını istiyoruz. Siyasetçi bedel öder. Biz de bedel ödemekten korkmuyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, "Mevcut dosyası varsa böyle bir iddia varsa. Diyelim ki herhangi bir milletvekilinin yolsuzluk dosyası çıktı. Bunu kapsamıyor. Bağımsız olmayan yargı, yazarı hapse atıyor; biz de atılmayı göze aldık. Biz dokunulmazlık zırhının ardına asla saklanmak istemiyoruz. Bakanların da dokunulmazlıkları kalksın, mevcut ya da eski bakanlar hangisi olursa. Hiç kimsenin olmayacak. Başbakan dahil. Eğer bunlar yürekliyse, bakanların da dokunulmazlığını kaldırıyoruz derler" ifadelerini kullandı.

MHP'DEN DE DESTEK GELDİ

Kılıçdaroğlu'nun ardından konuya ilişkin açıklamada bulunan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, teklife "evet" diyeceklerini duyurdu. Vural, “Komisyon ve Meclis zemininde, açık kapı bırakmayacak, hukuki labirentlerden faydalanmayacak, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmemesine yönelik önerilerimizi sunacağız. ‘Yerim dar geliyor’ demişlerdi, şimdi yerlerini de genişletiyoruz. Onların firelerini de dikkate alarak, açık bir desteğimizi belirtiyoruz. Bu işi savsaklamadan, uzattırmadan, öncelikle terör örgütüyle ilgili fezlekeler hakkındaki kararlarını, hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde oluşturmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

HDP TEPKİLİ

AKP'nin teklifine "hayır" diyecek olan HDP, CHP'nin teklife ilişkin "evet" açıklamasına tepki gösterdi. HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHP'li vekillere seslenerek "Yarın öbür gün cezaevlerine konulacaksınız ve ranzalardan AKP’ye saydırmanın hiçbir gerçekliği olmayacak. Cezaevinde dinlemek üzere 'Kendim Ettim, Kendim Buldum' şarkısını şimdiden repertuarlarına almalarını öneriyorum” dedi. HDP Eş Genel Başkanı Sırrı Süreyya Önder ise "Ana muhalefet partisinin bu basit ve ucuz tuzağı iyi hesap etmesi gerekir. Açık bir şekilde Anayasa'ya aykırı bir teklifin sorgusuz sualsiz destekleneceğini açıklamaları şaşırtıcıdır" açıklamasında bulundu.

CHP'DEN İLK FİRE

AKP'nin teklifine "evet" diyeceklerini açıklayan CHP'den ilk "hayır" açıklaması geldi. CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, AKP'nin “Türkiye’yi derhal erken seçime götürecek bir aritmetik yapı kurabileceğini” söylerken “Türkiye siyaseti adına bir kırılma ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

DOKUNULMAZLIK MASALI

Konuya ilişkin dün bir köşe yazısı kaleme alan soL yazarı, hukukçu Ali Rıza Aydın, "İçinde yaşanılan vahim duruma ve geleceksizliğe bakıldığında, milletvekillerinin dokunulmazlık polemikleri ve AKP tarafından bir kereye mahsus olmak üzere verilen dokunulmazlığı kaldırma teklifi 'bir masal bölümü' olmaktan öte anlam taşımıyor: hem uyutma hem de baskı masalı…" derken şu ifadeleri kullandı:

AKP, 2002 yılında Anayasa’ya eklenen bir ara seçim fıkrası ile liderini milletvekili yapmıştı. “Siirt ili ara seçimi” olarak uygulama tarihine geçen bu fıkra, muhalefetin desteğiyle AKP döneminin Anayasa’ya ilk el atışı olmuştu. Bu el atışlar hep sürdü. 

Bu seferki olası ara seçim ciddi bir aritmetik hesabına dayanıyor ve liderini başkan olarak görmek isteyen, parlamentoyu yok sayan AKP düzeninin anayasasını yapacak sayıya kilitleniyor.   

Dokunulmazlık masalı, sömürü düzeninin siyasi temsilcilerinin iç çelişki bile denilemeyecek polemiklerinin kötü görüntüsünden başka bir şey değil. Bin bir gece masallarının pabucu, karanlığın korku ve sindirme masallarıyla dama atılıyor.