'AKP müfredatıyla yaratılmak istenen karanlığı örgütlü mücadeleyle yırtabiliriz'

Halk Komiteleri ve Aydınlanma Hareketi tarafından yurdun dört bir yanında gerçekleştirilen AKP müfredatına ve zorunlu din dersi dayatmasına karşı başlatılan kampanya büyüyor. Bu toplantılara katıldıktan sonra çocuğunun din dersinden muaf olması için hukuk mücadelesi başlatan bir veliyle görüştük...

soL Haber - İstanbul

Halk Komiteleri ve Aydınlanma Hareketi tarafından yurdun dört bir yanında gerçekleştirilen AKP müfredatına ve zorunlu din dersi dayatmasına karşı başlatılan kampanya büyüyor. Bu toplantılara katıldıktan sonra çocuğunun din dersinden muaf olması için hukuk mücadelesi başlatan bir veliyle görüştük... 

İstanbul Avcılar'daki Halk Komitesi toplantısında katılan bir veli, dördüncü sınıfa devam eden çocuğunun zorunlu din dersi dayatmasına maruz kalmasını istemediğini ancak ne yapması gerektiğini bu toplantılarda öğrendiğini anlattı. 

Yaşadığı süreci soL'a anlatan öğrenci velisiyle söyleşimiz şöyle: 

Merhaba Yeşim Hanım... Dördüncü sınıfa giden çocuğunuzun zorunlu din dersinden muaf olması  için okulunuza dilekçe verdiniz. Öncelikle bize bu sürece nasıl karar verdiğinizden biraz bahseder misiniz?

Çocuğumun soyut düşünme becerileri gelişmeden, zaten böyle bir eğitim almasını doğru bulmuyordum. Daha sonra çocuğun din kültürü ve ahlak bilgisi kitabının içeriğini görünce, bu konudaki kaygım daha çok arttı. Avcılar öğrenci velileri Halk Komitesi toplantısında çocuğumun bu dersten muaf olması için kesin kararımı verdim. Okula dilekçe verdim. Sadece Hristiyan ve Musevilerin bu dersten muaf olabileceği gerekçesiyle dilekçem ret edildi. Zaten bu beklediğimiz bir sonuçtu. Sonra Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nin ücretsiz temin ettiği avukat aracılığıyla dava sürecim başlamış oldu.

Biraz bize bu toplantıdan bahseder misiniz?

Çocukların aldığı eğitimden kaygı duyan velilerin ve öğretmenlerin katıldığı Halk Komitesi toplantısında, avukat ve psikolog katılımıyla bize AKP gericiliğinin dayattığı bu eğitim sisteminin çocuğumuzu  nasıl etkileyeceği anlatıldı. Bu süreçte çocuklarımızı nasıl koruyacağımız konusunda da bilgi verildi. Ayrıca bize daha önce zorunlu din dersine karşı açılan ve kazanılmış davalardan bahsedildi.

Okulunuzdaki diğer velilerin zorunlu din dersiyle ilgili düşünceleri neler?

Bir çok veli benimle aynı kaygıları paylaşmasına rağmen dava açmaktan kaçınıyorlar. Çünkü çocuklarının bu süreçte arkadaşları tarafından dışlanmasından ve yalnız kalmasından korkuyorlar.

Siz benzer kaygıları taşımıyor musunuz?

Benzer kaygıları ben de taşıyorum ama bu eğitimin çocuğuma derin izler bırakarak kişilik yapısında da olumsuz etkiler yaratacağını düşündüğümden bu kaygılarım geri planda kalıyor. 

Peki son olarak velilere söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Velilerin bu dönemde bir başka görevi de, çocuklarını bu gericiliğin yarattığı olumsuz etkilerden korumak olmalı. Bunun aynı zamanda siyasi bir mücadele olduğunu bilmeliler. Bizim örgütlenmekten başka çaremiz yok. Bu karanlığı ancak bu inanç ve mücadeleyle yırtabiliriz.