AKP-CHP el ele: Ankara'da 'Akçalı' işler!

AKP'li gazetelerin "İşte Başbakan'ın bahsettiği o işadamı" diye haberleştirdikleri YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Melih Gökçek ve CHP'li Çankaya Belediyesi el ele Ankara'da büyük bir rant operasyonuna imza atıyor. Daha önce tam sekiz kez iptal edilen "Akçalı Yapı Kooperatifi" projesi bir kez daha ve üstelik içeriği değiştirilmeden gündeme…

Haber Merkezi

Ankara'da AKP'li Büyükşehir Belediyesi ve CHP'li Çankaya Belediyesi el ele bir rant operasyonuna imza atıyor.

1993 yılında 4000 üyenin katılımı ile kurulan Akçalı Yapı Kooperatifi, Çankaya ilçesi, Beytepe Mahallesi sınırları içerisinde İncek Bulvarı-Beytepe bağlantı yolunun batısında yer alıyor. Bu alanda AKP ile CHP el ele büyük bir rant projesi çalışması planlarken, TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi'nin girişimleri sonucunda bu proje daha önce birçok kez bilirkişi raporları ve mahkeme kararları sonucunda suya düşmüştü.

Pes etmeyen AKP ve CHP'li yöneticiler, bir de AKP'ye yakınlığıyla bilinen patronla yeniden girişimde bulundu.

Bu kez OHAL'den de yararlanan AKP ve CHP'li belediyeler, yıllardır olumsuz karar veren bilirkişiden bu kez "ilginç" şekilde olumlu rapor çıkarmayı başardı. Daha önce projeyi defalarca iptal eden mahkeme de bilirkişi gibi projeye onay verdi.

Konuya ilişkin oldukça ayrıntılı bir açıklama yapan Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, “'Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’nden El Ele Akçalı İşler' basın açıklamamızda iktidar, yerel yönetimler ve sermayenin kamu yararını hiçe sayan rant odaklı planlama çalışmalarında hukuksuzluktan beslenen bir ortaklığı nasıl sürdürdüklerini kamuoyu ile paylaşmıştık" derken, son sürece ilişkin bilgi verdi.

SEKİZ KEZ YARGIYA TAŞINMIŞTI...

"Hukukun çürüdüğü bu dönemde, Akçalı davası kapsamında bu ortaklaşmanın teknik ve mesleki usulsüzlüklerini her daim nesnel değerlendirmelerini beklediğimiz bilirkişi heyetinin nesnel yapısını kaybettiğini ve OHAL süreci kapsamında devam eden bazı davalarımızda da bu değişimi net bir şekilde gözlemlediğimizi endişe ile sizlerle paylaşmak isteriz" denilen açıklamada, "Ankara Büyükşehir Belediyesi yıllardır mahkemeler tarafından iptal edilmesine karar verilen planlar için yeni bir plan üretim sürecine girerek, davaya konu kararların değişmediği benzer kapsamdaki planları aynı usulsüzlükle onaylamaktadır. Akçalı dava alanına ilişkin daha önce yapılmış olan ve tarafımızca yargıya taşınan sekiz adet plan bulunmaktadır. Her bir plan için ilgili mahkemeler teknik bilirkişi heyetleri tayin etmiş ve ayrı ayrı bilirkişi incelemeleri yapılmıştır. Temel olarak her dava konusu plan değişikliğinin kamu yararına, şehircilik ilke ve esaslarına uygun olmadığı bilirkişiler tarafından da tespit edilip, raporlanmıştır. Mahkemeler de planları şehircilik ilke ve esaslarına, kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmiştir" ifadeleri kullanıldı.

İptal edilen projelerin neredeyse aynısı olan son projenin bilirkişi raporuyla "olumlu" bir sonuç aldığını duyuran ŞPO Ankara Şubesi, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Üst ölçek plan kararlarına alenen aykırı olan plan çalışması için davaya konu olmasına ve bilirkişilerce değerlendirilmesi gerekliliğine rağmen detaylı bir değerlendirme yapılmamıştır. Plan, çizim tekniklerine uygun olarak hazırlanmamıştır ve bilirkişi heyeti bu duruma ilişkin herhangi bir tespitte bulunmamıştır."

MAHKEMEDEN DE ŞAŞIRTMAYAN KARAR

"Unutulmamalıdır ki, planlama işini üstlenenlerin kamu adına bu görevi yürütürken bireysel yarar/özel mülk yararlarını öne çıkaran ilişkilere girmeleri meslek ahlakına aykırıdır. Bu durum nesnel, teknik ve bilimsel bakış açılarına ihtiyaç duyduğumuz bilirkişilik mesleğini icra eden meslektaşları da kapsamaktadır. Dava sürecinde raporu hazırlayan bilirkişi heyeti meslek etiğine aykırı davranmıştır. Bu sebeple plan çalışmasının yeniden bilirkişi heyetince incelenmesi talebi ile tarafımızca mahkemeye başvuruda bulunulmuştur. Ancak Ankara 11. İdare Mahkemesi yaptığımız itirazı dikkate almamış ve davanın reddine karar vermiştir. Daha öncesinde yargıya taşınan planlardan altı tanesi hakkında iptal kararı veren Ankara 11. İdare Mahkemesinin iptal ettiği bu planlarla neredeyse aynı olan bu planın iptali talebimize red kararı vermesi nasıl bir akıl tutulması içinde olunduğu sorusunu akıllara getirmektedir."

AKP-CHP ORTAKLIĞI

"Akçalı özelinde gerçekleştirilen plan çalışmalarında Çankaya Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin usulsüz uygulamalarla ortaklaştığını 03.10.2016 tarihli basın açıklamamızda da belirtmiştik. Gelinen süreçte Çankaya Belediyesi tarafından Akçalı için ruhsat düzenlemelerinin de yapıldığını belirtmek isteriz..."

"Yeni bir gelişme olarak davası devam eden Akçalı Planlarındaki projelerde YDA  Şirketler Grubunun işi yüklendiğini öğrenmiş bulunuyoruz. İlgili firmanın Ankara’da birçok sorunlu projede faaliyet gösterdiğini ve bu kapsamda yerel yönetimlerle yakınlıklarını biliyoruz. Ne yazık ki Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Söğütözü 29096 ada 10 parsel (Demirkafes) alanında yıllardır sürdürdüğü hukuksuzluğa YDA Center inşaatı başlaması ile birlikte Çankaya Belediyesinin de göz yummaya karar verdiği bir sürece girdiğimizi de belirtmek isteriz. Benzer bir sürecin yaşandığı ve firmanın aktif inşaat faaliyetlerini yürüttüğü YDA Center yani eski adıyla Demirkafes alanı için yürüttüğümüz davada da hukuksuzluğun önünü açabilmek adına sürekli benzer plan değişiklikleri yapılmıştır. Beton bir duvar olarak hukuksuz altyapısı ile inşası devam eden bu alan özelinde sürdürülen mücadelede Çankaya Belediyesi yıllardır davanın takipçisi olmasına rağmen Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 15.04.2016 gün ve 765 sayılı kararı ile onaylanan "Çankaya İlçesi Karakusunlar Mahallesi 29096 ada 10 nolu parsel (eski 6 parsel) ve güneyine ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliklerine ve ruhsatlara dava açmamıştır. Bu durum yürütülen rantçı ortaklığın kentin farklı alanlarında kendini var ettiğini göstermektedir."