15 Temmuz darbesini tahmin eden Rubin'den yeni yazı: Üçüncü bir darbe olabilir

15 Temmuz darbesini aylar öncesinden dile getiren Michael Rubin, yeni tahminlerini dile getirerek, şimdiye kadar "2 darbe" olduğunu, bir üçüncüsünün daha olabileceğini öne sürdü.

Haber Merkezi

Eski Pentagon yetkilisi Michael Rubin, Türkiye'ye dair tahminlerini yazdı. Daha önce Türkiye'ye yönelik darbe girişimi tahminiyle gündeme gelen Rubin, son yazısında darbe girişimini "tek bir olay" olarak görmenin yanlış olacağını söyledi.

Türkiye'nin aslında "2 darbe" yaşadığını söyleyen yazar, üçüncü bir darbe daha olacağını ve yaşanacak darbenin "en tehlikelisi olacağını ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canına mal olabileceğini" öne sürdü.

Rubin, ilk darbenin 15 Temmuz'daki "acemice ve beceriksiz darbe girişimi" olduğunu, bu girişimin Erdoğan'a "gerçek ve hayali düşmanlarını temizleme olanağı" verdiğini söyledi.  Eski Pentagon yetkilisi, darbe girişimine Fethullah Gülen'in takipçilerinin yanısıra, "Kemalist subayların bir kısmının" da katıldığını iddia ederek, istihbarat ve hatta AKP içinden de bu girişime katılmış olanlar olabileceğini belirtti.

'ÜÇÜNCÜ DARBE İDDİALARI KONUŞULMAYA BAŞLANDI'

Rubin, ilkinin ardından yaşanan ikinci darbeninse, "Erdoğan'ın sivil darbesi" olduğunu, bu darbenin "Türkiye'nin yapısı ve demokrasisi için 15 Temmuz olaylarından daha yıkıcı" olduğunu savundu.

Ancak Rubin, çok az kişinin açıktan konuşmasına rağmen, "üçüncü darbe" iddialarının fısıldanmaya başladığını belirtti. Olası bir üçüncü darbenin ufukta olabileceğini bildiren eski ABD yetkilisi, Erdoğan'ın Gülen ile uzun süreli ittifakını sona erdirmesine karşın, başka müttefikleri de olduğunu belirtti.

RUBİN'DEN SEDAT PEKER ÖRNEĞİ

Sedat Peker'i örnek gösteren yazar, Sedat Peker'in Türkiye'nin en güçlü mafyası olduğunu, Ergenekon davaları sırasında tutuklandığını, ancak aldığı hapis cezasına karşın ilk serbest bırakılan kişilerden biri olduğunu belirtti.

Peker'in tartışmalı geçmişinin, Erdoğan'ın kendisini onunla ilişkilendirmesini ve onunla işbirliği yapmasını engellemediğini belirten Rubin, Gülen'in daha geniş bir ağa sahip olmasına rağmen Peker'in bağlantılarının da aynı güçte olduğunu öne sürdü.

'GERİYE MAFYA VE ERDOĞAN KALINCA NE OLACAK?'

Erdoğan'ın geçmişte "Gülen'in ağını kendi kirli işlerini yapmak için kullandığını" hatırlatan Rubin, Peker ve Mehmet Ağar gibilerin, Erdoğan'ı kendi kirli işlerini yapmakta kullandıklarına inandıklarını söyledi.

Erdoğan'ın, "Gülencileri, Kürtleri, liberalleri, feministleri ve siyasi muhalefeti hedef alırken, yalnızca kendi düşmanlarını değil Peker ve müttefiklerinin de düşmanlarını yok ettiğini" savunan Rubin, geriye yalnızca mafya ve Erdoğan kaldığında ne olacağını sordu.

Bu iki grup arasındaki çatışmanın şiddet içerip içermeyeceğini soran eski Pentagon yetkilisi, Erdoğan'ın kutuplaşmış Türkiye'yi "düdüklü tencereye koyduğunu" söyledi.

Rubin, bu durumda normal siyasi rekabetin basıncı azaltamadığını, bunun da ölümcül siyasi şiddeti daha olası kıldığını söyledi. Derin devletin doğasının Susurluk skandalında görüldüğü gibi siyasi ve etnik gruplara ulaşmak olduğunu savunan Rubin, "Erdoğan'ın suikaste uğraması" durumunda geriye kalan derin devletin açılan boşluğu doldurabileceğini iddia etti.

Rubin, Sedat Peker'in kendisi devletin başına resmen geçmek istemese bile, "deneyimli Türk siyasetçilerle bağlantıları olduğunu" ve kendi kontrolündeki birisini başa geçirebileceğini savundu. 

Rubin yazısını "Erdoğan kendisinin sultan olduğunu sanabilir ancak gerçekte çoktan yürüyen bir ölü olabilir" diyerek bitirdi.