10 maddede Erdoğan'a 'seferberlik' yanıtları: Yine dediği gibi değil...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'nın 104. maddesine dayanarak ilan ettiğini söylediği "milli seferberlik" ilanına ilişkin Hukukta Sol Tavır Derneği Başkanı Ali Rıza Aydın, 10 maddelik bir değerlendirmede bulundu.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saray'da muhtarlara hitap ettiği konuşmada, "Anayasa'mızın 104'üncü maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin başı olarak PKK'sıyla, DEAŞ'ıyla, FETÖ'süyle, DHKP-C'siyle adı, söylemi, yöntemi ne olursa olsun tüm terör örgütlerine karşı milli bir seferberlik ilan ediyorum" demişti.

Erdoğan'ın bu açıklamasını soL'a yorumlayan Hukukta Sol Tavır Derneği Başkanı Ali Rıza Aydın, 10 maddelik bir değerlendirmede bulundu.

1- Seferberlik hali konusu "sıkıyönetim ve savaş hali" ile birlikte Anayasa'nın 122. maddesinde düzenlenmiştir. Dayanak 104 değil 122. maddedir. Yetki de cumhurbaşkanında değildir.

2- Hukuksal kavramlar, özellikle yetkililer tarafından ulu orta konuşulmaz, aksi halde kaos doğar. Seferberlik hukuksal, anayasal bir kavramdır.

3- Anayasaya göre seferberlik de olağanüstü yönetim usulüdür. Ve hukuka bağlı, hukuk sınırları içinde bir usuldür.

4- 122. madde, sıkıyönetim halini yazmış, seferberlik ve savaş halini de aynı usule bağlamıştır. Usule ilişkin düzenlemeleri kanuna bırakmıştır.

5- "Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu", 4.11.1983 günü kabul edilen 2941 sayılı kanundur.

6- Bu kanunda seferberlik ve savaş tanımları yapılmıştır. 

7- Kanuna göre, seferberlik de -tıpkı OHAL ya da sıkıyönetim gibi- Cumhurbaşkanlığı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından, MGK görüşü alınarak, konusu, içeriği ve süresi belirtilerek ilan edilebilir. 

8- Temel hak ve özgürlükler konusu da Anayasa'nın 15. maddesindeki kurallara tabidir.

9- Cumhurbaşkanı, sürçü lisan edemeyeceğine göre, güç gösterisine girip, Anayasayı yok sayıp kendine mal ettiği hukuksuz bir yetkiyi kullanmayı ilan etmeyi tercih etmiştir.

10- Bu sözler de Anayasa ihlallerinden biridir ama başkanlık rejimine dair fiili durum yaratmanın emaresidir.