'Yaptım olimpiyat oldu' zihniyeti patladı

25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları aksaklıklarla devam ediyor. Organizasyon için ayrılan dev bütçeye rağmen yaşanan sıkıntılar üzerine Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Türkiye’yi uyardı. Son olarak dün yaşanan taciz skandalı ise iyice canları sıktı.

Erzurum'da düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarında sorunlar bitmiyor. Organizasyon için ayrılan yaklaşık 1 milyarlık dev bütçeye rağmen yaşanan sıkıntılar üzerine Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Türkiye’yi uyarmak zorunda kaldı. Son olarak dün yaşanan utanç verici taciz skandalı ise herkesin canını sıktı.

Erzurum’un Universiade 2011 Kış Oyunları’nı düzenlemeye hak kazandığı Ocak 2007’de açıklanmıştı. Buna rağmen hazırlıklar organizasyona ancak bir ay kala tamamlanabildi. Hal böyle olunca, sonuç, çoktan rayına oturmuş olması gereken ulaşım, barınma, nitelikli eleman, elektrik, internet gibi en temel hizmetlerin bile doğru düzgün sağlanamaması oldu. Bu durum katılımcılarda o kadar büyük bir sıkıntıya sebep oldu ki, yapılan şikâyetler üzerine Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Türkiye’yi uyarmak zorunda kaldı.

Zabıtadan koordinatör olursa...
Yaşanan sıkıntıların ayyuka çıkması ve FISU'nun Türkiye'yi uyarmasının basına yansıması üzerine AKP has adamlarından Bekir Korkmaz'ı organizasyonun genel koordinatörlüğüne atadı. Ancak gözden kaçan bir nokta, Bekir Korkmaz'ın CV'sinde spor ile ilgili uzaktan yakından ilgili herhangi bir etkinliğin olmaması. Korkmaz'ın kariyerinde devlet personel başkanlığında uzmanlık ve daire başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde önce zabıta dairesi başkanlığı ve çevre koruma dairesi başkanlığı ve belediyeye bağlı İSPARK AŞ gibi şirketlerde yönetim kurulu başkanlığı bulunuyor.

Türk sporcusu sevişmez!
Oyunlarla ilgili bir başka skandal, sporcuların odalarına konulan prezervatiflerin "Bizim kültürümüzde yok" denilerek Türk sporcuların odalarından toplanması oldu.
İlgili haber:
"Sevişmek kültürümüzde yok"

Korkmaz'ın atanmasıyla işin içine basit siyasi hesaplar, yaklaşan seçimler, "ayrılan bütçeden bize ne düşer" hesapları karıştığı için, sonuçta organizasyonda birçok skandal yaşandı.

Spiker elektrik kesintisi ile dalga geçti
Sorunlar turnuvanın ilk anından itibaren başladı. Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasındaki oynanan turnuvanın ilk buz hokeyi maçında, 3. periyoda elektrik kesintisi sebebiyle başlanamadı. Türkiye'nin büyük farkla yeniliyor olmasının üstüne gelen bu skandal üzerine maçı anlatan spiker adeta dalga geçerek şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'yi kutlamak lazım, böyle bir takıma karşı farkın açılmasını önlemesi bile bir başarıdır."

FISU Türkiye'yi uyardı
Ulaşımda yaşanan aksaklıklar, internet problemleri ve aşırı güvenlik tedbirleri de turnuvaya damgasını vurdu. Erzurum’da bulunan ülke yöneticileri ve basın mensupları, yaşadıkları aksaklıkları dile getirince, FISU da Türkiye’yi uyarmak zorunda kaldı. FISU, “Ulaşımı ve internet sorununu bir an önce çözün” dedi.

Erzurum'u bilmeyen otobüs şoförleri
Ulaşım için kiralanan otobüslerin Erzurum'dan olmaması da sıkıntının bir kaynağı. Erzurum'u tanımayan şoförlerle ulaşım sağlanmaya çalışılıyor. Öte yanda boşta bekleyen onlarca otobüse rağmen, ulaşım için uzun süre sıra bekleniyor ve sporcular ile basın ve diğer görevliler aynı otobüslerte sıkışık bir şekilde yolculuk yapmak zorunda kalıyorlar.

Yabancı konuklara İngilizce bilmeyen görevli
Curling maçında yaşanan bir diyalog ise organizasyonun nasıl bir ciddiyetle hazırlandığını ortaya koyuyor.

Özel olarak curling maçlarının fotoğraflarını çekmeye Erzurum'a gelen Leslie Ingram-Brown adlı Iskoç bir gazeteci "fotoğraf alanına girmenize izin yok" diye uyarılarak engellendi. İskoçya'dan sırf curling müsabakalarını fotoğraflamak için gelmiş bir fotoğrafçıya, fotoğraflarını "basın tribününden çekin" uyarısı yapılınca Ingram-Brown buna tepki gösterdi. "Işıklandırma rezalet, tepeden çekersem çok gölgeli ve kötü görünür" diyen fotoğrafçıya, Türkiyeli görevliler izin vermeye yanaşmadı. Bunun üzerine İskoç fotoğrafçı bir FISU yetkilisini bularak yaşadığı sorunu anlattı. FISU'lu görevlilerinin, fotoğraf alanını dar olduğu için üçten fazla fotoğrafçının aynı anda foto-pit'e girmesine izin verilmemesi talimatını verdikleri ancak yabancı dil nedeniyle bir iletişim sorunu yaşandığı ortaya çıktı.

Ancak daha vahim olanı yabancı gazetecileri yönlendirecek olan kişinin İngilizce bilmiyor olması. Bu durumda yabancı konukların ağırlanmasında büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Sporculara taciz şoku
Yaşanan tüm bu organizasyon sorunlarının üstüne gelen "Taciz vakası" ise turnuvayı skandala dönüştürdü. Sporcuların kaldığı oyunlar köyünde 'taciz' şoku yaşandı. Oyunlar köyünde görevli olan ve alkollü olduğu belirtilen bir grup, Kanadalı sporcuları taciz etti. Kanadalı sporcular ise bu durumu kafile sorumlularına aktardı. Sporcularından gelen bu şikayetle şok olan Kanadalı yetkililer, derhal organizasyon komitesinin kapısına dayandı.

Olayın bir an önce emniyete intikal ettirilmesini ve sorumluların gözaltına alınmasını isteyen Kanada kafilesinin, "Eğer bunu yapmazsanız oyunları protesto eder, ülkemize döneriz" dediği belirtiliyor.

(soL -Haber Merkezi)