Trabzonspor'dan Trabzonluya HES golü!

Trabzonspor Kulübü, birçok Trabzonlunun yoğun tepkisini çeken HES'ler konusunda doğrudan girişimci oldu. Kulüp Uzungöl'e yapılacak HES projesinin ihalesini elinde bulunduruyor.

Dereler ve nehirler üzerine kurulması planlanan HES’ler ( Hidroelektrik santrali) yüksek kâr getirisi nedeniyle özel şirketlerin ilgisini çekmeye devam ederken yöre halkı da tepkisini ısrarla korumaya devam ediyor. HES’lerle ilgili yaşanan son gelişme ise Trabzonspor Kulübü’nün kurmayı planladığı HES projesi.

Ekolojik dengeyi, doğayı, ormanları, dere ve nehirleri ciddi oranda tahrip eden, doğanın ticarileştirilmesi olarak da yorumlayabileceğiz HES projeleri şirketlerin proje listelerinde olmaya devam ediyor.

Futbol Kulübü’nden 10 milyon dolarlık HES projesi
Konuyla ilgili son olarak Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi ihalesiyle ilgilendiklerini belirtti. Projeyi Nisan ya da Mayıs ayında gerçekleştirileceğini açıklayan Şener proje hakkında mali sorun yaşamadıklarını “'Bu projeyle ilgili kredi sorunumuz yok. Bakanlıklarda yaşanan değişiklikler sürenin biraz uzamasına yol açtı. Projenin hayata geçirilmesiyle 8-10 milyon dolar gelir elde edeceğiz. Kulübümüz adına ciddi önem taşıyan bu projeyle ilgili hiçbir olumsuzluk bulunmamaktadır'' şeklinde ifade etti.

Bordo Mavi Enerji Elektrik Üretim Tic.Ltd.Şti “HES” peşinde
Trabzonspor kulüp bünyesinde yer alan Bordo Mavi Enerji Elektrik Üretim Tic. Ltd. Şti’nin girmiş oluğu ihaleler ile Haldizen Deresi üzerinde, diğeri de Maçka Galyan Deresi üzerinde olmak üzere iki HES projesinin ihalesini almıştı. İhale Uzungöl’ü olumsuz şekilde etkilemesi bakımında tepki toplarken Trabzonspor taraftarları Trabzonspor–Beşiktaş maçı esnasında “TS kalene gol atma, Uzungöl'e HES yapma” yazılı pankart ile kulübü protesto etmişti. Kulüp ayrıca 2009 yılında Trabzon’un Of İlçesi Solaklı Çayı üzerinde yapımı planlanan Ballıca Regülatörü ve HES Projesi’nin ihalesi de almıştı.

Trabzonspor Kulübü Trabzonlunun tepkisinden bihaber!
Açıklamasında “Bir banka 35-40 milyon avro enerji kredisi verdiğine göre yaptığımız işin doğruluğu açıkça görülmektedir” şeklinde konuşan Kulüp Başkanı Sadri Şener’ anlaşılan şehrinde yaşayan yöre halkının yapımı planlanan HES’lere karşı inatçı mücadelesinden bihaber.

HES’lerin çoğunlukla nehir ve derelerin yüksek debili olması sebebiyle Doğu Karadeniz bölgesinde kurulması başta yöre halkı tarafından sürecin başından bu yana büyük tepki topluyor. Birçok ilde köylülerin eylemleri ve açmış olduğu davalar ile HES projeleri durduruluyor.

Son olarak aralık ayında Antalya, Giresun, Ordu, Erzincan gibi illerde HES projelerinin durdurulmasına yönelik olumlu gelişmeler yaşandı.

12.08.2011 tarihinde Ordu Gölköy'ün Kozören Deresi üzerinde yapılması planlanan Alatay I-II-III Regülatörü ve HES projesi Ordu İdare Mahkemesi tarafından projenin yürütülmesini oy birliği ile durdurdu.

Erzincan’ın Kemaliye İlçesi’nde yer alan Barasor Çayı’nda yapımı planlanan Gökçeköy HES inşaatı 9 Ocak Pazartesi günü durduruldu. Barasor Vadisi’ndeki köylerin açtığı dava sonucunda, Erzincan Valiliği’nin “ÇED( Çevresel Etki Değerlendirmesi) gerekli değildir” kararı mahkeme yoluyla iptal edilmesine rağmen şirket yasadışı bir şekilde inşaatı durdurmamıştı. Erzincan Valiliği’nin mühürleme kararının bölgeye ulaşması sonucunda şirket inşaatı durdurmak zorunda kaldı. Barasor Çayı, Munzur Dağları Önemli Doğa Alanı’nın içerisinde yer alıyor. Bu bölge özellikle yırtıcı kuşlar ve büyük memeli türleri için önem taşıyor. HES, vadideki tüm canlıları, yöre halkını susuz bırakacağı için HES projesine itirazlar devam ediyor.

15 Aralık 2011’de Trabzon İdare Mahkemesi, Trabzon'un Tonya İlçesi'nde Fol Deresi üzerine yapılmak istenen HES projesinin yürütmesini durdurdu.

17 Aralık 2011’de Rize'nin Güneysu İlçesi'ndeki Gürgen Vadisi'nde yapılmak istenen iki ayrı HES projesine iptal kararı verildi. Giresun'un Keşap İlçesi Büyükdere Deresi'nde ise HES projesi hakkında verilen yürütmeyi durdurma kararına Valilik itiraz etti ancak itiraza ret yanıtı geldi.

Giresun’un Keşap ilçesine bağlı Büyükdere Çayı üzerindeki Büyükdere Regülatörü ve HES projesi hakkında verilen yürütmeyi durdurma kararına da aynı şekilde Valilik itiraz etmiş olup, itiraz reddedilmişti.

Antalya’nın Kumluca ilçesi Alakır Vadisi’ndeki 4 HES projesi için de“ÇED gerekli değildir” kararının yürütmesi durduruldu.

Bakan Bayraktar Trabzonluyu düşünüyor mu?
Spor kulüplerinin hem siyasi hem de ekonomik çıkarlar çerçevesinde kullanıldığı biliniyor. 2 gün önce Trabzonspor'a şampiyonluk kupasını getirmeyi vaat eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da, Trabzon kenti için çok önemli kabul edilen Trabzonspor'a 'yardım' ediyor görünürken, kent için diğer hayati konu olan HES'lere ilişkin de halkın tepkisini soğurma yöntemlerinden birini bulduğunu sanıyordu belli ki:

"Trabzon gülerse Türkiye güler. Trabzon kalkınırsa Türkiye çok büyük mesaj verir. Şimdi bizim hakkımız olan Trabzonsporumuzun kupasını almak için de çok ince ayarlı bir çalışma yapıyoruz. İnşallah hakkı olan Trabzonsporumuzun kupasını da Trabzonspor'un müzesine getireceğiz. Allah inşallah bunu bize nasip edecek."

(soL - Haber Merkezi)