TFF’den bu defa da cinsiyetçi karar !

Futbolda şike operasyonu dolayısıyla tartışmalara neden olan TFF, bu defa da "cinsiyetçi" bir karara imza attı. Futbol Federasyonu saha kapatma cezası yerine maçlara kadın izleyiciler ile yanlarında anneleri olmak şartıyla 12 yaş ve altı çocukların ücretsiz girmesine karar verdi.

17 Eylül tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu seyircisiz maç oynama dönemini kapadığını duyurdu. TFF’nin yaptığı açıklamada, futbol karşılaşmalarında seyircisiz maç döneminin sona erdiği, disiplin talimatının ilgili maddelerine uymayan takımlara verilen maçlarını seyircisiz oynama cezasının, gerçekleştirilen değişikliklerin ardından artık uygulanmayacağı kaydedildi. Aynı açıklamada “kuralları ihlal ederek seyircisiz maç oynama cezası alan takımların karşılaşmalarını, kadın izleyiciler ile yanlarında anneleri olmak şartıyla 12 yaş ve altı çocuklar ücretsiz olarak izleyebilecek.” ifadelerine yer verildi.

Öncelikle dünya futbolunda bir ilke imza atan bu karar, şike olaylarının ardında Playoff’un getirilmesi gibi “futbolu güzelleştirme” çabalarının bir ürünü olduğu izlenimi veriyor. Yapılan açıklamadaki “futbolun güzelliklerinin unutulduğu olaylı karşılaşmaların ardından cezalı takımlar, kadınlarımız ve çocuklarımız sayesinde futbolun güzelliklerini ve değerlerini hatırlayacak” ibarelerinin de gösterdiği gibi, şikeli ve kirli futbolu güzelleştirecek olan “kadınlar ve çocuklar”. İlgili kararda annesiz olan çocuklar da düşünülmüş: Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesindeki veya denetiminde olan sosyal amaçlı çocuk yuvaları ile yetiştirme yurtlarında kalan, korunmaya muhtaç 12 yaş ve altı çocuklar da resmi refakatçileriyle birlikte bu maçları tribünden takip edebilecek.

Bu karar ne demek istiyor?
Takımlar, Futbol Disiplin Talimatının 102. maddesine göre yine seyircisiz maç oynama cezası alacaklar ve fakat o maçlarda sadece kadınlar, annesi yanında olan ve SHÇEK bünyesindeki 12 yaş ve altı çocuklar izleyici olabilecek. TFF’nin aldığı bu karar medyada farklı tartışmalara neden oldu. Bazı yazarlar “erkeklerin suçu ne” diye sorarken, Milliyet gazetesi gibi bazı yayın kuruluşları da ilgili haberi “Kadınlar Matinesi” başlığıyla verdi. Kararın ilk uygulanacağı maçın 20 Eylül Salı günü oynanacak olan Fenerbahçe-Manisa maçı olması ise farklı tartışmaları beraberinde getirdi.

Kadın mücadelesi içinde bulunanlar, futbolu ve genel anlamda sporu yalnızca erkeklere mal eden bu kararı cinsiyetçi olarak nitelendiriyor. Kadınların bir “ceza aracı” olarak kullanılması, bu şekilde kamusal alana dahil edilebileceğinin varsayılmış olması da kararın bir diğer tepki çeken yönü.

(soL - Spor)