Süper Lig'de play-off'a geçilmesi futbolcular için büyük risk

Süper Lig için play-off sistemi gündemde. Kulüp Başkanlarının ekonomik nedenlerle sıcak baktıkları model futbolcular için artacak olan maç trafiği nedeniyle hayati risk anlamına geliyor.

18 Ağustos tarihinde Lig TV’nin düzenlediği, süper lig takımlarının yöneticilerinin ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın katıldığı iftar yemeğinde Süper Lig için yeni bir model önerildi. Önerilen modele göre lig şampiyonu play-off’la belirlenecek. 34 haftalık maratonun tamamlanması sonrası ilk dörde kalan takımlar çift devreli olarak altışar maç oynayacakları play-off grubuna kalacaklar. Ligde kazanılan puanlar play off grubuna taşınacak ve grup maçları sonucunda şampiyon belirlenecek.

Ayrıca 5, 6, 7 ve 8. sıraları alan takımlar da ikinci play-off grubunu oluşturacaklar. Bu grubun birincisi ile ilk grubun dördüncüsünün oynayacağı maçı kazanan takım Avrupa maçlarına katılma hakkı kazanacak. Yeni düzenlemeyi Süper Lig’in yayıncı kuruluşu Lig TV’nin önerdiği belirtiliyor.

Kulüp başkanları sıcak bakıyor
Kulüplere galibiyet primi ödeneceği belirtilen yeni düzenlemeye kulüp başkanlarının sıcak baktıkları öğrenildi. Yeni düzenlemenin kulüplerin yanısıra Lig TV’nin gelirlerini artırmayı gözettiği görülmekte. Özellikle ilk dört takımın oynayacağı play-off grubu maçlarının yayıncı kuruluş için büyük gelir sağlayacağı düşünülüyor. Bu sayede derby niteliğindeki maçların sayısı neredeyse iki katına çıkacak.

Maç sayısı arttıkça futbolcu ölümleri de artıyor
Lig TV’nin ve kulüplerin gelirini artıracak olan yeni düzenlemeyle birlikte Süper Lig’deki 8 takım bir sezonda 40 maç oynamış olacak. Bu değişikliğin futbolcuları fiziksel olarak daha da yıpratacağı görülüyor. Temposu artan antremanlar, fiziksel gücü artırıcı özel çalışmalar, vitaminler ve benzer nedenlerle fiziksel sınırları zorlanan futbolcuların daha yoğun bir maç trafiğine girecek olmaları hayati riskleri de beraberinde getiriyor. Futbolun endüstrileşmesiyle birlikte sporcu sağlığının giderek daha fazla göz ardı edilmesi sonucu son yıllarda futbolcu ölümlerinde ciddi bir artış göze çarpıyor.

Endüstrileşen futbol her geçen yıl daha fazla futbolcunun maçlarda ve antremanlarda ölmesine neden olmakta. Ölümlerin önemli bir bölümü kalp krizi sonucu gerçekleşiyor. Son olarak yirmi gün önce Matsumoto Yamaga takımının formasını giyen Japon milli oyuncu Naoki Matsuda antremanda geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetmişti.

(soL - Spor)