Stadyumdaki işçiler köle gibi çalıştırılıyor

2022 Dünya Kupası'na hazırlanan Katar Emirliği, üstün tasarımı ve teknolojisi ile adından söz ettiren stadyumlarında işçileri çok zor şartlarda çalıştırıyor.

Dünya kupasına ev sahipliği yapacak ilk Ortadoğu ülkesi olan Katar, stadyum çalışmalarını hızlandırdı. Katar, 9'u yeniden yapılacak 3'ü de tekrardan yenilenecek 12 stadyum için 4 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı.

Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Katar'da, 2022 Dünya Kupası için yapılan hazırlıklarda çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ise çok zor.

gazetevatan'ın haberine göre, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) heyetinin Katar'a yaptığı bir ziyarette ortaya çıkan gerçekler şöyle:

- İşçilerin saatlik ücreti 0,78 avro
- İşçilerin kaldıkları odalar çok küçük ve havasız (Odalardaki sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu söyleniyor)

Bir kampanya başlatarak şartların düzeltilmesini talep eden ITUC, aksi takdirde FIFA üzerinde kamuoyu baskısı yaratarak 2022 Dünya Kupası ev sahipliğinin Katar'dan alınması için çalışmalar yapacağı öğrenildi.

“İşçi hakları olmadan Katar’da Dünya Kupası olamaz” diyen ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, işçi haklarına saygı göstermeyen Katar’ın stadyum inşa etmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. ITUC’un FİFA’yı uyardığını hatırlatan Burrow, yoğun sömürüye maruz kalan Katar’daki göçmen işçilerin insana yaraşır iş, ücret, iş sağlığı ve güvenliği gibi hiçbir hakka sahip olmadığına dikkat çekti.

İşte 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar'ın stadyumları: