Sporseverler UEFA’nın İsrail kararını protesto etti

Sporseverler, 21 yaş altı Avrupa Futbol Şampiyonasının İsrail’de yapılmasına karar veren UEFA'yı bugün İstanbul'da başlayan kongresinde protesto etti. Yapılan konuşmalarda UEFA'nın, dünyanın en ırkçı rejimlerinden biri olan İsrail'i ödüllendirdiği belirtildi.

Bu yıl İstanbul’da gerçekleştirilen Avrupa Futbol Birliği (UEFA) 36. Olağan Kongresi bugün Lütfi Kırdar Salonu’nda başlarken, toplantı salonu önünde bir araya gelen sporseverler, UEFA 21 yaş altı Avrupa Futbol Şampiyonası’nın İsrail’e verilmesine tepki gösterdi. Sporseverler kararın geri çekilmemesi halinde Türkiye’nin şampiyonaya katılmaması çağrısında bulundu.

“UEFA İsrail kararını gözden geçirmelidir”
UEFA’nın İstanbul’da gerçekleştirdiği 36. Olağan Kongresi, Devrimci Spor Emekçileri Sendikası, Filistin İçin İsrail’e Boykot Girişimi, Beleştepe, Buca İstasyon, Dev Nurtepeliler, Forza Livorno, Kara Kızıllar, Kartalspor Boranlar, Sol Açık FenerbahCHE, Tekyumruk, Ya Basta Viva Göztepe’nin çağrısıyla protesto edildi.

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Devrimci Spor Emekçileri Sendikası Genel Başkanı ve Galatasaraylı eski milli futbolcu Metin Kurt, 21 yaş altı Avrupa Futbol Şampiyonasını İsrail’e verilmesine tepki gösterdi. UEFA’nın kararının Avrupa ülkesi olmayan işgalci, Siyonist ve insan haklarını düşmanı olan İsrail için bir ödül olduğuna vurgu yapan Kurt, kararın İsrail yönetimini meşrulaştırdığını dile getirdi.

Sporun halklar arasında barışa, dostluğa ve dayanışmaya hizmet etmesi ilkesinden yola çıktıklarını belirten Kurt, bu yüzden UEFA’yı aldığı kararı yeniden gözden geçirmeye çağırdıklarını söyledi.

“Karar geri çekilmezse Türkiye şampiyonaya katılmamalı”
UEFA’nın İsrail’i ödüllendiren bu kararından vazgeçmemesi halinde Türkiye Futbol Federasyonu’na da bir çağrıları olduğunu vurgulayan Kurt, karar geri çekilmezse Türkiye 21 yaş altı futbol takımının turnuvaya gönderilmemesi gerektiğini ifade etti. Tavırlarının asla İsrail sporcularına, emekçilerine ve halkına karşı olmadığının altını çizen Kurt, “Bizler inanıyoruz ki İsrail sporcuları, sporseverleri ve İsrail halkı bu çağrımızda bizle beraberdir” dedi.


“Dünyanın en ırkçı rejimlerinden olan İsrail ödüllendiriliyor”

Metin Kurt’un ardından Filistin İçin İsrail’e Boykot Girişimi adına söz alan Ayşe Düzkan, İsrail’e Avrupa Şampiyonasının verilmesinin, dünyanın gördüğü en ırkçı rejimlerden birinin ödüllendirilmesi anlamına geldiğini söyledi.

1928’de kurulan Filistin Futbol Federasyonu’nun, İsrail devleti kurulduktan sonra adının değiştirilerek İsrail Futbol Federasyonu’na dönüştürüldüğünü belirten Düzkan, İsrail’in Filistin’in sadece topraklarına değil aynı zamanda federasyonuna dahi el koyduğunu ifade etti.

(soL – İstanbul)