Spor şikeden nasıl kurtulur?

2005 yılında Küba'da ilki düzenlenmiş olan ALBA Spor Oyunları bu sene 23 ülkeden 2000'den fazla sporcunun katılımıyla Venezuela'da gerçekleşiyor.

İki yılda bir düzenlenen oyunların ilkinde konuşma yapan Fidel Castro “(Oyunlar) hükümetler siyasi irade gösterdiğinde ve halk destek verdiğinde neler yapılabileceğinin kanıtıdır. Latin Amerika ve Karayipler'in kardeş halkları arasında kurulabilecek dostluk, işbirliği ve dayanışma rüyasını gerçeğe dönüştürüyoruz.” demişti.

4. kez düzenlenen oyunlarda en yüksek katılımı Küba ve Venezüela gösteriyor. Yüzme, atletizm, hentbol, boks, satranç, masa tenisi gibi 35 farklı alanda gerçekleşecek olan yarışlar için Venezuela Hükümeti 23 Milyon dolarlık yatırım yaptı. Spor Bakanı Hector Rodriguez bu yatırım için, “ulusal idaremizin sporun demokratikleşmesine bağlılığının kanıtıdır.” şeklinde konuştu. 5. ALBA Spor Oyunları'nın 2013 yılında Ekvador'da yapılması planlanıyor.

Venezuela Başkan Yardımcısı Elias Jaua ise oyunlarla ilgili olarak “Yarışacak, madalyalar kazanacak ama bunların hepsinin ötesinde, paylaşacağız. İnsanlarımızın birleşmesi için bu oyunlar gerçek bir araçtır. Bu bir ticaret alanı değil, birleşme alanıdır. Burada, bize bu ülkelerin başkanlarının yaşam için ve Latin Amerikalı gençlerin buluşması için bir alan açtığı 4. ALBA Oyunlarını izliyoruz.” dedi.

Venezuela Başkanı Hugo Chavez'in de "kalıcı bir kültürel alışveriş ve Latin Amerika halklarının birliği için müthiş bir araç olduğunu" söylediği oyunlar 17 Temmuz'da Barquisimeto'da gerçekleşen törenle başladı. Yarışmalar 31 farklı tesiste 30 Temmuz'a kadar sürecek. Katılımcı ülkeler arasında Haiti, Nikaragua, Arjantin, Brezilya ve Meksika da bulunuyor.

(soL - Dış Haberler)