Spor Bakanlığı kriz yüzünden spor liglerinde de tasarrufa gidecek

AKP'nin yükselen enflasyon ve dövizdeki yükseliş ile birlikte gelen ‘kemer sıkma’ politikalarına şimdi de 'spor' eklendi. İddialara göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı tüm Üniversite Ligi branşlarının müsabakalarını iptal edecek.

Barış Baren

Üniversiteler bünyesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Üniversiteler Ligi’nde tüm branşlarda düzenlenen turnuvaların, bu yıl için ‘tasarruf’ adı altında iptal edileceği belirtildi.

Spor camiasında hızla yayılan iddiaya göre, ‘kemer sıkma’ politikaları adı altında bu yönde bir karar alınacakken, üniversite takımlarında müsabakalara katılan sporcular bu duruma tepkili. 

BİLANÇO TABLOSU YAYIMLANDI

Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’nun sitesinde yayınlanan tabloya göre, 1 Ocak ve 31 Ağustos 2018 tarihlerini kapsayan Üniversiteler Ligi bilançosunda 5.461.328,72 TL gelir görünürken, 7.456.933,14 lira gider görünüyor.

 

YÜZLERCE TAKIMA AYRILAN BÜTÇE ZATEN YETERSİZDİ

Basketbol, voleybol, hentbol, korumalı futbol, ragbi, buz hokeyi, futsal, su topu ve curling branşlarını kapsayan Üniversiteler Ligi’nde 145 üniversite, çeşitli takımlarla müsabakalara katılıyor.

Yüzlerce spor takımının kısıtlı imkanlarla katıldığı müsabakalar düşünüldüğünde, zaten üniversite spor takımlarına gereken bütçenin ayrılmadığı belirtiliyordu.

7 MİLYON LİRA KRİZİ ÇÖZECEK Mİ?

Kamunun harcamalarından kısmaya ve iktidar ortaklarına ayrılan maddi payı arttırmaya devam eden AKP hükümetinin, Üniversiteler Ligi’ni feshetmesiyle krize çözüm getirip getiremeyecekleri akıllarda soru işaretleri uyandırıyor.

SPOR RAFA MI KALKIYOR?

Yayınlanan bilançoya göre her ne kadar giderler gelirlerden fazla görünse de, sporun kamu hayatının önemli ve vazgeçilmez bir parçası olması gerektiği ve hali hazırda üniversitelerde çeşitli branşlarda müsabakalara katılan öğrencilerin kısıtlı bütçelerle yarışmalara katıldıkları düşünüldüğünde, Üni-Lig bütçesinin ‘tedbir’ amacıyla kaldırılması ya da kısıtlamaya gidilmesi ülkede sporun rafa kaldırılmak istendiğini gösterecek.

SPORCULAR TEPKİLİ: #SPORUMADOKUNMA

Sosyal medya üzerinden Gençlik ve Spor Bakanlığı’na taleplerini dile getirmek isteyen üniversite öğrencileri, iddialara tepki gösterirken Üniversiteler Ligi’nin feshedilmemesini talep etti.

MALİ GENEL KURUL 14 EKİM’DE TOPLANACAK

Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’nun sitesinden yapılan açıklamaya göre, olağan toplanacak 6. Mali Genel Kurul 14 Ekim’de gerçekleşecek. Üniversiteler Ligi’nin kaldırılıp kaldırılmayacağı iddiaların bu tarihte netlik kazanacağı düşünülüyor.

EĞİTİM BÜTÇELERİ DE KISILMIŞTI

Milli Eğitim Bakanlığı da bütçe ‘tedbirlerinden’ nasibini almıştı. Yılın ilk 6 ayının ardından MEB 'in elinde maaşlar hariç kalan 10 milyar 633 milyon 716 bin 878 TL'den 2 milyar TL'si "tasarruf tedbirleri" kapsamında kesilmişti.