Şike soruşturmasında küme düşme yok

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, şike iddialarına yönelik soruşturmada adı geçen şüpheli kişi ve kulüplerle ilgili olarak bu aşamada bir hüküm verilmesinin doğru, adil ve hakkaniyete uygun olmayacağını, kararın, iddianamenin kabulü sonrası verileceğini açıkladı.

TFF Etik Kurulu'nun şike soruşturmasıyla ilgili raporunun değerlendirildiği toplantının ardından Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Swissotel Asuka Salonu'nda bir basın toplantısı yaparak alınan kararları açıkladı. Türkiye Futbol Federasyonu yönetimi, şike soruşturmasında 26 klasörü inceleyen Etik Kurulu'nun raporunu ele aldı.

TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen şike soruşturmasıyla ilgili olarak Yönetim Kurulu kararını açıklayarak, ''Federasyonumuzca yapılacak disiplin yargılamasının hukuka uygun ve adil bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için, gizlilik kararının kaldırılması şarttır'' dedi. Futbolda yürütülen şike soruşturması kapsamında TFF Etik Kurulu'nun raporunu alan TFF Yönetim Kurulu, ''yaptığı toplantıda gizlilik kararı nedeniyle soruşturmanın adil olarak gerçekleşmeyeceği düşüncesiyle nihai karar almak için oluşacak savcılık iddianamesinin beklenmesini'' kararlaştırdı.

Alınan kararlar
Yönetim kurulu kararlarını Swissotel'de düzenlenen ve federasyon yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı bir basın toplantısıyla açıklayan Aydınlar, şunları kaydetti:

''Türkiye Futbol Federasyonu olarak futbolumuzun olağanüstü bir süreçten geçtiği şu günlerde, kanun ve talimatların kurumumuza çizdiği çerçevede çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürmekteyiz. Bu süreçte, yine kanun ve talimatların bize tanıdığı sınırlar içerisinde, yaşanan tüm aşamaları kamuoyuyla paylaşıyoruz. Hepinizin bildiği gibi, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından 5894 Sayılı TFF Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 3. Maddesinin 1. fıkrasının G bendi ve 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlemesine Dair Kanunun 19. Maddesi çerçevesinde, talebimiz üzerine federasyonumuza teslim edilen belgeler Etik Kurulumuz tarafından bir süredir inceleniyordu. Bu belge ve delillerin, Etik Kurulu tarafından incelenmesi neticesinde oluşturulan rapor ve buna bağlı görüşler doğrultusunda, Türkiye Futbol Federasyonu'nun almış olduğu karar ve görüşler aşağıdaki şekilde oluşmuştur:

1- İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 157. maddesi uyarınca gizli olarak yürütülmektedir.

2- Soruşturma dosyası hakkında, Beşiktaş 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 15.12.2010 tarih ve 2010/2468 sayılı kararı ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 153. maddesinin 2. fıkrası uyarınca gizliliğe dair ek kısıtlama kararı verilmiştir.

3- Belgeler teslim edilirken dosyadaki kısıtlılık kararı çerçevesinde işlem yapılması gerektiği ayrıca bir üst yazı ile tarafımıza bildirilmiştir.

4- Belgelerin federasyonumuzca bu aşamada şüpheli kulüpler ve gerçek kişilerle paylaşılması, Türk Ceza Kanunu'nun 285. maddesinde düzenlenen gizliliğinin ihlali suçunu oluşturacaktır. Bu suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olup, basın yoluyla işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılmaktadır.

5- Söz konusu belgelerin paylaşılmasının, halen gizli bir şekilde sürmekte olan soruşturmanın selametini olumsuz şekilde etkileyeceği de açıktır.

6- Soruşturma evrakının anılan sebeplerle şüpheli kulüp ve gerçek kişilerle paylaşılamaması, federasyonumuzca yapılacak disiplin yargılamasında ilgili taraflara, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6., Anayasamızın 36. ve Futbol Disiplin Talimatı'nın 72. maddesi ile teminat altına alınan savunma hakkının tanınmasına engel olmaktadır. Savunma hakkı tanınmadan yapılacak bir disiplin yargılamasının hak arama hürriyetini ve adil yargılanma hakkını ağır bir biçimde ihlal edeceği açıktır.

7- Her ne kadar, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı şüpheli vekillerine dosyaları inceleme hakkını vermiş ise de, söz konusu soruşturmada kulüplerin şüpheli sıfatını taşımamaları nedeniyle dosyaları inceleme hakkına sahip olamamaları, yine şüphelilerin dosyaları bizzat ve bütünüyle görememeleri, dosyalardan fotokopi alınmasına imkan verilmemesi de, federasyonumuzca yapılacak disiplin yargılamasında savunma hakkının gereği gibi kullanılmasını engelleyecektir.

8- Ayrıca, söz konusu soruşturma evrakı, federasyonumuza teslim edildiği an itibarıyla doğal olarak konuya ilişkin tüm belgeleri içermemektedir. Diğer yandan belgelerin federasyonumuza tesliminin ardından, söz konusu soruşturmanın kapsamı giderek genişlemiş, soruşturma derinleşerek çok sayıda kulüp ve futbol ailesine mensup gerçek kişiyi kapsar bir biçimde sürmüş ve halen de sürmektedir. Bu hususlarla ilgili hiçbir yeni belge ve bilgi zamanlama nedeniyle henüz federasyonumuza ulaşmamıştır. Federasyonumuzca yapılacak disiplin yargılamasının adil bir şekilde sürdürülebilmesi için, eksik olan bu belgelerin de federasyonumuza ulaşması gerektiği açıktır.

9- Anılan nedenlerle federasyonumuz yönetim kurulunca bu aşamada, karar verilmesi için gerekli delillerin tamamına erişilmeden ve savunma hakkının hukuka uygun bir biçimde kullanımına imkan tanınmadan, vicdani kanaate varılmasının mümkün olmadığı görülmüştür. Bu aşamada bir hüküm verilmesinin doğru, adil ve hakkaniyete uygun olmayacağı kamuoyu takdirlerine sunulur.

10- Federasyonumuzca yapılacak disiplin yargılamasının hukuka uygun ve adil bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için, gizlilik kararının kaldırılması şarttır. Bunun için de Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 175. maddesi uyarınca iddianamenin kabul edilmesi gerekmektedir. Ancak bu takdirde, şüpheli kulüp ve gerçek kişiler haklarındaki tüm iddiaları, bütün detaylarıyla ve açıklığıyla görüp inceleyebilecek ve savunma haklarını etkin bir şekilde kullanabileceklerdir.

Kısacası, federasyonumuzca, iddianamenin kabulüne bağlı olarak gizlilik kararının kalkmasını müteakip, derhal şüpheli kulüp ve gerçek kişilerin savunmaları alınacak, bu savunmalar ve tüm soruşturma evrakı incelenmek suretiyle, Etik Kurulu'ndan nihai rapor istenecek, daha sonra da hukuka ve adalete uygun bir karar verilecektir.''

TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, "TFF olarak, futbolumuzun olağanüstü günlerden geçtiği bu günlerde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu süreçte talimatlar içinde her şey kamuoyu ile paylaşıyoruz. Federasyona verilen belgeler bir süredir inceleniyordu. Bunlara bağlı kararlar şu şekildedir: Savcılık tarafından yürütülen soruşturma gizli olarak yürütülüyor. Ek kısıtlama kararı verilmiştir. Belgelerin paylaşılması suçtur. Bunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadardır" dedi.

'Gizlilik kararının kaldırılmasının ardından savunmalar alınacak'

Soruşturmanın gizli olarak yürütüldüğüne değinen Aydınlar, "Gizliliğe dair ek kısıtlama kararı getirildi. Belgelerin paylaşılması soruşturmanın selayetini etkileyecektir. Savunma hakkı tanınmadan yapılacak disiplin uygulaması adil yargılanma hakkını ihlal edecektir. Söz konusu soruşturmada kulüplerin şüpheli sıfatını taşımamaları nedeniyle federasyonca yapılacak disiplin cezasında savunma hakkınının kullanılmasını engelleyecektir. Belgelerin federasyona tesliminin ardından soruşturmanın kapsamı genişlemiştir ve halen de sürmektedir. Bu hususlarla ilgili belge federasyona ulaşmamıştır. Bu belgelerin de federasyona ulaşması gerektiği açıktır. Bu aşamada karar verilmesi için gerekli delilin tamamına erişmeden vicdani kanaata varılması mümkün değildir. Bu aşamada bir hüküm verilmesi hakkaniyete uygun olmayacaktır. Hukuka uygun olması için gizlilik kararının kaldırılması şarttır. İddianamenin kabul edilmesi durumunda tüm iddiaları bütün detaylarıyla inceyeleyebilecek ve savunma haklarını kullanabileceklerdir. Gizlilik kararı kalkmasına müteakip savunmalar alınacak ve Etik Kurul'dan nihai karar istenecek ve hukuka uygun karar verilecektir. Tutukanan aşağıdaki kişilerin tedbirli olarak PFDK'ya sevk edilmesine karar verilmiştir. " dedi.

Aziz Yıldırım, PFDK'ye sevk edildi

Bir hüküm verilmesinin adil olmayacağının altını çizen Aydınlar "Adil olması için gizliliğin kalkması gerekiyor. İddianamenin kabul edilmesi gerekiyor. Kısacası şüpheli kulüp ve kişilerin savunması alınacak, sonrasında Etik Kurulu’ndan rapor istenip karar verilecektir. Tutuklanan ve itirazları reddedilen kişilerin tedbirli olarak PFDK’ya sevk edilmesine karar verilmiştir.

Bu kişiler: Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoüğlu, İlhan Ekşioğlu, Tamer Yelkovan, Cemil Turan, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Ahmet Ataş, İbrahim Akın, İskender Alın, Mecnun Otyakmaz, Ahmet Çelebi, Korcan Çelikay, Bülent Uygun, Ümit Karan, Ömer Ülkü, Coşkun Çalık" diye açıklamada bulundu.

'En iyi kararı vermek için çalışmalarımız sürüyor'

Aydınlar "Soruşturmaya göre yeni sevk işlemleri de gerçekleşecektir. Federasyon en iyi kararı vermek için çalışmaları sürdürmektedir" diyerek sözlerini tamamladı.

Soruları yanıtlayan Aydınlar Etik Kurulu'nun yapacağı çalışmayla ilgili olarak, "Etik Kurulu'nun ikinci aşamada yapacağı inceleme mevcut dosya üzerinden yapılacak ancak ilave belgeler varsa onlar da ilave edilecek. Adli kurumlarla işbirliği içerisinde soruşturmayı yürütüyoruz" şeklinde konuştu. Aydınlar UEFA süreciyle ilgili olarak, gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlarda, ''Şu anda UEFA'nın bize ve kulüplere herhangi bir yaptırımı söz konusu değildir'' dedi.

Aydınlar talimatta bir değişiklik düşünmediklerini de sözlerine ekledi.

3 Temmuz'da başlayan şike soruşturmasında aralarında kulüp başkanı, yönetici, futbolcu ve teknik direktörlerin de bulunduğu 31 kişi tutuklanmıştı.

Kimler Tutuklandı?

1. Dalgada 26 kişi: Aziz Yıldırım - Fenerbahçe Başkanı, Şekip Mosturoğlu - Fenerbahçe Asbaşkanı, İlhan Ekşioğlu - Fenerbahçe Asbaşkanı, Cemil Turan - Fenerbahçe Alt Yapı Koordinatörü, Tamer Yelkovan - Fenerbahçe Mali İşler Müdürü, Mehmet Yenice - Fenerbahçe Eski Masörü, Mecnun Odyakmaz - Sivasspor Başkanı, Ahmet Çelebi - Sivasspor Yöneticisi, Korcan Çelikay - Sivasspor Kalecisi, Bülent Uygun - Eskişehirspor Teknik Direktörü, Ümit Karan - Eskişehirspor Sportif Direktörü, Ömer Ülkü - Giresunspor Başkanı, Olgun Peker - Giresunspor Eski Başkanı, Coşkun Çalık - Giresunspor Yöneticisi, Abdullah Eker - Giresunspor taraftarı, Selim Kımıl - Giresunspor Taraftarlar Derneği Üyesi, Hakan Karaahmet - Giresunspor Eski Yöneticisi, Abdullah Karakuş - Giresunspor Eski Yöneticisi, Abdurrahman Yakut - Diyarbakırspor Başkanı, Haldun Şenman - TFF Eski Yöneticisi, Yusuf Turanlı - Rizespor Eski Yöneticisi, Emre Talat Koçak - Avukat, Sami Dinç - Avukat, Ali Kıratlı - Menajer, Abdullah Başak - Menajer, Bülent İşcen - Armatör

2. Dalgada 5 kişi: Serdal Adalı - Beşiktaş Futbol Komitesi Başkanı, Tayfur Havutçu - Beşiktaş Teknik Direktörü, Ahmet Ateş - Beşiktaş Futbol A Takımı Güvenlik Müdürü, İbrahim Akın - İstanbul BB Futbolcusu, İskender Alın - İstanbul BB Futbolcusu