Şike artık daha küçük bir suç

Geçtiğimiz günlerde gündemi oldukça meşgul eden ve bir spor olarak futbolun içine düştüğü kirli çarkın gözler önüne serilmesini sağlayan "Şike" artık eskisi kadar büyük bir suç olmaktan çıkacak. Meclisteki tüm partilerin anlaşması sonucu 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin önlenmesi ile ilgili yasa değişecek.

Geçtiğimiz günlerde gündemi oldukça meşgul eden ve bir spor olarak futbolun içine düştüğü kirli çarkın gözler önüne serilmesini sağlayan "Şike" artık eskisi kadar büyük bir suç olmaktan çıkacak. Vatan'ın haberine göre meclisteki tüm partilerin anlaşması sonucu 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin önlenmesi ile ilgili yasa değişecek. Eğer tasarı yasalaşırsa 5 ila 12 yıllık şike cezası, 1 ila 3 yıla inecek. Ayrıca kişi aynı suçu birden fazla işlemişse bile ceza katlanmayacak. Yasanın ligin 2. yarısında uygulanması bekleniyor.

Kulüpler Birliği hazırladı
Şike ve teşvik pirimine uzun süreli ağır hapis cezaları öngören 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin önlenmesiyle ilgili kanunun 6 maddesinde değişiklik yapılması ile ilgili kanun değişikliği tasarısı TBMM’ye sunuldu. Kulüpler Birliği tarafından hazırlanan değişiklik taslağı TBMM’da grubu bulunan dört parti tarafından olumlu bulundu. Parti Grup başkanları Nurettin Canikli (AKP), Emine Ülker Tarhan (CHP), Mehmet Şandır (MHP) ve Hasip Kaplan (BDP)’ın ortak imzalarıyla TBMM’ye gönderilen tasarı, 6222 sayılı yasanın 11, 13, 14, 15 , 16 ve 23 maddelerinde değişiklik öneriyor.

Şike cezası düşürülüyor
Tasarı, halen yürürlükteki kanuna göre şike yapanlara verilen “beş ila oniki yıla kadar” hapis cezasını “bir ila üç yıla kadar” indirmeyi, şikenin birden fazla maçta yapılması halinde “TCK’nın zincirleme suç hükümlerine göre” tek cezaya hükmedilmesini, bu suçlarla ilgili olarak hakkında soruşturma başlatılan kişilerin soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar idari görev yapmalarının yasaklanmasını, karar sonrasında da kulüple ilişkisinin derhal kesilmesini öngörüyor. Değişiklik taslağı ayrıca yürürlükteki yasada yer alan tüm hapis cezalarında indirim getiriyor.

Şike şüphelileri serbest kalacak
Mevcut yasaya göre bu suç organize bir şekilde işlenirse ceza yarı oranında artırılıyordu. Buna göre Aziz Yıldırım ve diğer şüpheliler hakkında 7.5 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istenebiliyordu. Savcılık teklifin yasallaşmasını beklemeden dava açsa bile lehe olan hükümler uygulanacağından 10 Temmuz'dan beri Metris'te tutuklu bulunan Aziz Yıldırım ve şike davasından tutuklanan diğer sanıklar bu olanaktan yararlanabilecek.

"Kim olursa olsun tahliye olur"
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "Yasa çıktıktan sonra eğer cezalar bu şekilde indirilirse kim olursa olsun hakim karşısına çıktığı anda hemen tahliye edilebilir. Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin kim olursa olsun isim önemli değil. Tutukluluk süresi verilen cezanın infaz süresini karşılar. 3 yıl ceza alan ve 6 ay yatan adamı hemen bırakırlar" dedi. Metris'te tutuklu bulunan Aziz Yıldırım, Serdar Adalı, Mecnun Odyakmaz, Cemil Turan, Şekip Mosturoğlu, Ümit Karan, Bülent Uygun, İlhan Ekşioğlu, İbrahim Akın gibi isimler en geç Ocak'ta tahliye olacak.

İşte 6222 sayılı yasada yapılması planlanan değişiklikler.

Şike ve teşvik primi

- MADDE 11 (1) Belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Kendisine menfaat temin edilen kişi de bu suçtan dolayı müşterek fail olarak cezalandırılır. Kazanç veya sair menfaat temini hususunda anlaşmaya varılmış olması halinde dahi, suç tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.

(10) Bu maddede tanımlanan suçların bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi halinde TCK’nın zincirleme suça ilişkin hükümlerine göre tek cezaya hükmedilir. Ancak verilecek ceza yarısından üç katına artırılır...

Konuyla ilgili haberimizi okumak için tıklayınız: Şike olmaması mümkün mü?

Yasak madde sokulması

- MADDE 13 (2) Esasen bulundurulması suç oluşturmamakla beraber 12. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamına giren alet veya maddeleri spor alanlarına sokan kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) 12. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamına giren alet veya maddeleri seyircilere temin etmek amacıyla spor alanına sokan veya spor alanında seyircilere temin eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(4) 12. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamına giren alet veya maddeleri spor alanında kullanan kişi, bu suretle müsabaka düzeninin bozulması halinde, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Hakaret içeren tezahürat

- MADDE 14 (2) Spor alanlarında veya çevresinde din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Usulsüz seyirci girişi

- MADDE 15 (1) Bu kanun hükümlerine göre temin edilmiş bileti olmaksızın spor müsabakalarını izlemek amacıyla spor alanlarına giren kişi, adli para cezası ile cezalandırılır. Suçun spor müsabakalarına seyirci olarak katılmaktan yasaklanmış kişi tarafından işlenmesi halinde, verilecek adli para cezasınınmiktarı elli günden az olamaz..

(2) Spor alanlarına spor müsabakalarını izlemek amacıyla bu kanun hükümlerine aykırı olarak seyirci kabul eden veya kabul edilmesini sağlayan kişi, elli günden az olmamak üzere adli para ile cezalandırılır. Suçun spor müsabakalarına seyirci olarak katılmaktan yasaklanmış kişi lehine işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Yasak alanlara girme

- MADDE 16 (1) Müsabaka için seyircilerin kabulüne başlanmasından itibaren müsabaka sonrası tamamen tahliyesine kadarki zaman zarfında yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, odaların koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine giren kişi yirmi günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.

(2) Fiilin müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozması halinde, fail hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

HSYK görevlendirecek

- MADDE 23 (1) Bu Kanun kapsamına giren suçlardan dolayı yargılama yapmaya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun ihtisas mahkemesi olarak görevlendireceği Sulh veya Asliye Ceza Mahkemeleri yetkilidir.