Şampiyonlar Ligi önemli, Türkiye Ligi önemsiz mi?

TFF'nin UEFA'nın talebi üzerine almış olduğunu açıkladığı Fenerbahçe ile ilgili karar ciddi soru işaretlerine neden oldu. Fenerbahçe'ye verilecek ceza ile ilgili henüz karar verecek bilgiye sahip olmadıklarını belirten Federasyon'un UEFA'nın talebi üzerine bir karar alması tepkilere neden oldu.

Daha önce şike soruşturması iddianamesini bekleyeceğini açıklayan Federasyon, UEFA yetkilisinin Türkiye’de soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Berk ile görüşmesinin ardından Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne katılamayacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Fenerbahçe iki sert açıklama birden yaparak ligden çekilme sinyalleri verdi. Konuyla ilgili Habertürk’e canlı yayında bağlanan Başkan Vekili Nihat Özdemir, Federasyonun dik duramadığını ve bunun üzerine artık Fenerbahçe’yi Bank Asya 1. Lig'e düşürmesini istediklerini söyledi. Ayrıca Fenerbahçe Kulübü bugün saat 13.00’da yapılacak olan Spor Toto Süper Lig'in fikstür çekimine de katılmayacağını ve temsilci göndermeyeceğini açıkladı.

10 günde ne değişti?
Federasyon'un dün akşam açıkladığı karar, 15 Ağustos'ta TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın yapmış olduğu açıklamayı hatırlattı. Aydınlar 10 gün önce Fenerbahçe'nin Süper Lig'deki durumu ile ilgili karar verecek durumda olmadıklarını belirterek şöyle konuşmuştu:

"Federasyonumuz Yönetim Kurulunca bu aşamada, karar verilmesi için gerekli delillerin tamamına erişilmeden ve savunma hakkının hukuka uygun bir biçimde kullanımına imkan tanınmadan, vicdani kanaate varılmasının mümkün olmadığı görülmüştür. Bu aşamada bir hüküm verilmesinin doğru, adil ve hakkaniyete uygun olmayacağı kamuoyu takdirlerine sunulur."

TFF'nin Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne katılamayacağını duyurmasının ardından sarı-lacivertli kulüpten sert bir açıklama geldi.

O zaman Süper Lig'deki durumu neden belirsiz?
10 gün önce Fenerbahçe Kulübü'nün Süper Lig'deki durumu ile ilgili karar verecek durumda olmadığını açıklayan ve hala bir karar vermemiş olan TFF'nin Şampiyonlar Ligi ile ilgili kararı, "Türkiye Ligi'nde başka hesaplar mı dönüyor" sorusunu gündeme getirdi.

Kendisi de spor kulüpleri ile büyük sponsorluk anlaşmalarına imza atmış bir şirketin patronu olan TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın çelişkili açıklamaları, Türkiye'deki durum ile ilgili mali kaygıların öncelikli olduğunu düşündürüyor. Zira Fenerbahçe'nin küme düşürülmesinin futbol piyasasındaki ciddi bir mali kayıp yaratacağı ve bunun da sponsorlar başta olmak üzere bu alandan büyük paralar kazananların işine gelmeyeceği yorumları yapılıyor.

Trabzonspor da soruşturmaya dahil değil mi?
Federasyon'un dün açıkladığı kararın ardından sorulan bir soru da, şike soruşturmasına dahil olan Trabzonspor hakkında neden aynı kararın verilmediği sorusu. Bilindiği gibi TS Başkanı Sadri Şener de şike soruşturması kapsamanında tutuksuz olarak yargılanacak.

Karardan önce Gül ile görüştü
Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar dün Fenerbahçe ile ilgili men kararı almadan önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaklaşık bir saatlik bir görüşme gerçekleştirmiş ve şike soruşturması hakkında görüşmüştü. Görüşmenin ardından Gül yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği hukuk reformunun toplumun bütün katmanlarında uygulanmaya konması gerekiyor. Kuşkusuz futbol da bu alanlardan bir tanesidir. TFF, Türk futbolunun ihtiyacı olan yenilenmeyi gerçekleştirebilirse büyük bir hizmet yapmış olur ve uzun yıllar boyunca bu hizmeti ile hatırlanır" demişti.

Fenerbahçe tahkime başvuru yaptı
Bu arada Fenerbahçe bu sabah saat 09.00’da kararın iptali için Tahkim Kurulu'na başvurdu. Kulüp avukatlarından Haluk Burcuoğlu, "TFF'nin Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'nden men etme hakkı olmadığını söyledi. Konuyla ilgili haklarını her yerde arayacaklarını belirten Burcuoğlu, Federasyon'un özerk bir kurum olduğunu sandıklarını ama bunun böyle olmadığını dile getirdi.

Trabzonspor Şampiyonlar Ligi'ne çağrıldı
Fenerbahçe’nin Avrupa’dan ihraç edilmesi kararı üzerine UEFA yetkilileri acil olarak toplanarak daha önce ön eleme oynayıp Şampiyonlar Ligi'ne veda eden Trabzonspor’u organizasyona davet etti. Bu kararın üzerine UEFA Trabzonspor’u şampiyon olarak görüp konuyla ilgili bir adım atmış oldu. Kararın ardından dün Trabzon sokaklarına dökülen taraftarlar şampiyonluk kutlamaları yaptı.

Aydınlar’la sponsorluk anlaşması iptal edildi
Öte yandan dünkü kararın hemen ardından Fenerbahçe Spor Kulübü resmi sitesinden yaptığı bir duyuruyla kadın voleybol takımının sponsoru olan Acıbadem ile sponsorluk anlaşmasının yenilenmeyeğini açıkladı. Mehmet Ali Aydınlar’a ait olan Acıbadem Sağlık Grubu ile Fenerbahçe böylece yollarını ayırmış oldu.

(soL - Haber Merkezi)