Sahalarda ıslık protestosuna önlem!

Başbakana Galatasaray'ın Arena Stadyumu'nda gerçekleştirilen "ıslık" protestosundan sonra, “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi”ne ilişkin yasa tasarısına eklenen bir ifadeyle taraftarların protesto için birlikte çaldıkları ıslığa ceza gelecek.

“Islık” protestosu, TBMM Adalet Alt Komisyonu’nda, Sporda Şiddetin Önlenmesi’ne ilişkin yasa tasarısına eklenen düzenlemeyle “çirkin ve kötü tezahürat” kapsamına sokuldu.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, TBMM Adalet Alt Komisyonu’nda, Sporda Şiddetin Önlenmesi’ne ilişkin yasa tasarısına eklenen düzenlemeyle, “tahkir edici algılanacak” söz ve davranışlar “çirkin ve kötü tezahürat” kapsamına alındı. “Alkollü” olarak spor alanlarına girenler de “zorla” dışarı çıkarılacak.

Gelecek hafta TBMM Adalet Komisyonu’nda ele alınması beklenen tasarıda yapılan değişiklikle, tasarının çirkin ve kötü tezahüratı yasaklayan maddesine, “tahkir edici davranış olarak algılanacak tarzda” ifadesi eklendi.

Yapılan ekle, “taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın duyan veya gören kişiler tarafından tahkir edici davranış olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde haklarında on beş günden az olmamak üzere adli para cezası” uygulanacak.

Ayrıca, kişiler için kendilerine “tahkir edici (onur kırıcı)” davranışta bulunulduğu “algılaması” şikâyet nedeni olabilecek. Tasarıda “çirkin ve kötü” tezahüratın 6 aydan 3 yıla kadar öngörülen hapis cezası ise yumuşatılarak adli para cezasına dönüştürüldü.