Sahalarda ayrımcılığa kırmızı kart

Eşcinsel olduğu için Futbol Federasyonu tarafından hakemlik mesleğinden ihraç edilen Halil İbrahim Dinçdağ, hukuk mücadelesini sürdürüyor. LGBT örgütlerinin yanı sıra taraftar grupları ve sendikalar da Dinçdağ'a sahip çıkıyor. Spor Emek-Sen konuyla ilgili bir bildiri yayınladı.

GATA'dan aldığı 'askerliğe elverişli değil' raporunu gerekçe göstererek kendisini meslekten ihraç eden Türkiye Futbol Federasyonu'na karşı açtığı tazminat davası süren Halil İbrahim Dinçdağ'a, Devrimci Spor Emekçileri Sendikası destek verdi. Sendika bugün yayınladığı bildiride, Dinçdağ'ın mağduriyeti ile Türkiye'nin yaşadığı gericileşme arasındaki ilişkiye dikkat çekti.

"Yeşil sahalarda ayrımcılık istemiyoruz" başlığıyla yayınlanan bildiri şu şekilde:

"Hepinizin bildiği üzere eşcinsel olduğunu açıkladığı için işine son verilen Halil İbrahim Dinçdağ’ın, Türkiye Futbol Federasyonu’na açmış olduğu davanın duruşması 16 Ekim 2012 Salı günü İstanbul 20'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek.

Federasyonun vermiş olduğu bu cinsiyetçi ve ayrımcı karar ne yazık ki ne ilk ne de sondur. Saha kapatma cezalarında, kadınları bir ceza yaptırımı olarak kullanan federasyon, bu kez de cinsel yönelimleri nedeni ile insanları işten çıkartarak Türkiye’nin maruz kalmış olduğu ‘gericileştirme’ operasyonunu yeşil sahalara da taşımıştır. Sahalarda, spor basınında, tribünlerde yaşanan ırkçı söylemlere herhangi bir yaptırım uygulamayan federasyonun, Dinçdağ’a ilişkin vermiş olduğu karar yaşanan ayrımcılığın ve ötekileştirmenin kanıtıdır.

Biz Devrimci Spor Emekçileri Sendikası olarak, sahalarda yaşanan her türlü, cinsiyetçi, ırkçı, gerici, homofobik söylemin karşısında olduğumuzu bildirerek, Halil İbrahim Dinçdağ'ın vermiş olduğu bu mücadelede yanında olduğumuzu belirtiriz."

Dostluk maçını Dinçdağ yönetti
Maruz kaldığı ayrımcılığa dikkat çekmek için, 'Onun Düdüğü Onun Kararı' adıyla düzenlenen dostluk maçını Dinçdağ yönetti. İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği ile Fenerbahçe Sol Açık taraftar grubu arasında yapılan maç berabere sonuçlandı.

Taraftar gruplarının Dindağ'ın mücadelesine sahip çıkması, futbola egemen olan ayrımcı anlayışın dönüşmesi açısından büyük önem taşıyor.

(soL - Haber Merkezi)