Platini: Katar kararı siyasi

UEFA Başkanı Michel Platini, 2022 Dünya Kupası organizasyonunun Katar'a verilmesinin arkasında "siyasi ve ekonomik nedenler" bulunduğunu doğruladı. Daha önce de FIFA Başkanı Sepp Blatter kararın siyasi olduğunu söylemişti.

(soL - Spor) 2010 yılında açıklandığından bu yana tartışmalara konu olan Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na evsahipliği yapma kararı, geçen hafta FIFA Başkanı Sepp Blatter'in yaptığı "karar siyasi" açıklamasının ardından yeniden alevlendi.

Haftalık Alman dergisi Die Zeit'e konuşan Blatter, yönetim kurulundaki Avrupalı üyelerin, kendi ülkelerinin liderleri tarafından, Katar'daki ekonomik çıkarları nedeniyle bu ülkeye oy vermeleri konusunda etki altında bırakıldığını söylemişti. Blatter'in, 2022 için ABD'ye oy verdiği biliniyor.

Dubrovnik'te UEFA temsilcileriyle bir araya gelen UEFA Başkanı Michel Platini de Blatter'i doğrulayarak, ironik bir biçimde Blatter'in "kararın siyasi olduğunu anlamakta geç kaldığını" söyledi. Ünlü Fransız futbolcu, Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Paris Saint Germain futbol kulübünü Katar'ın almasını istediğini bildiğini ve Katar'ın organizyonu kazanmasını desteklemesini anladığını söyledi. Katar'a oy veren Platini, o zamanlar Sarkozy, Katar Emiri ve Katar Başbakanı ile görüşmelerinin ise kendi üzerinde bir "oy" baskısı kurmak için olmadığını iddia etti. Platini, Sarkozy'nin kendisini tanıdığını, asla kendisi ya da Fransa için değil, her zaman "güzel futbol" için oy verdiğini savundu.

Blatter'in sözlerine alaycı yaklaşan Platini, "Avrupa'nın Katar'a oy verdiği söylendi ama Katar 14 oy aldı. Ancak bizm oy sayımız 8. 14'ten 8'i çıkarttığınız zaman geriye altı kalıyor" dedi.

Öte yandan, 2022 yılında düzenlenecek turnuvanın kış aylarına alınması tartışması devam ediyor. Blatter de dahil olmak üzere bazı yöneticiler, normalde yaz aylarında yapıaln turnuvanın aşırı sıcaklar nedeniyle verimli olamayacağını düşünüyorlar.