Metin Kurt için ilk tören yoldaşları tarafından yapıldı

Devrimci spor emekçisi Metin Kurt’un dün yaşamını yitirmesinin ardından bugün ilk cenaze töreni üyesi olduğu TKP ve kurucusu olduğu Spor Emek-Sen tarafından NHKM’de düzenlendi. Yoldaşları sporun spartaküsünü “Metin’e sözümüz devrim olacak” sloganlarıyla uğurladı.

Dün yaşamını yitiren efsane sol açık Metin Kurt için ilk cenaze töreni Üyesi olduğu TKP ve Kurucu Genel Başkanlığını yaptığı Spor-Emek-Sen tarafından Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

“Çok iyi bir sporcu ve çok iyi bir komünisti uğurluyoruz”
Metin Kurt için düzenlenen cenaze töreni saygı duruşu ve Enternasyonal’in okunması ile başlarken açılış konuşmasını TKP adına Merkez Komite üyesi Kurtuluş Kılçer yaptı. Kılçer, çok iyi bir sporcu, çok iyi bir insan, çok iyi bir devrimci ve çok iyi bir komünisti uğurlamanın zorluğunu yaşadıklarını söyledi.

Metin Kurt’un en az genç TKP üyeleri kadar çok çalıştığını, Kayseri’de ve İstanbul’da iki seçim çalışmasına katıldığını belirten Kılçer, Kurt’un çok inatçı ve çok iyi bir partili olduğunu dile getirdi.

“Metin Kurt asla boyun eğmedi”
Metin Kurt’un kendilerinden daha eski bir parti üyesi olduğunu ve 70’li yıllardan bu yana kızıl bayrağı taşımayı sürdürdüğünü belirten Kılçer, Kurt’un kendileri ve birlikte çalıştığı parti üyeleri için çok iyi bir öğretmen olduğunu ifade etti.

Kurt’un partiye hem sporu sevdirdiğini hem de anlamlandırdığını vurgulayan Kılçer, "Metin Kurt çok inatçıydı. Kapitalizme, emperyalizme karşı mücadelede inatçıydı. Asla boyun eğmedi Metin Kurt. Ücretli kölelik düzenine karşı her zaman sporcunun, emekçinin yanında oldu” dedi.

Kurt’un kurduğu sendikanın tabelasını ülkenin her yerine asma kararlılığında olduklarını belirten Kılçer, Kurt’un hayali olan spor kongresini de mutlaka düzenleyeceklerini söyledi.

“Sporcuların örgütlenmesi için elinden geleni yaptı”
Kılçer’in ardından Spor Emek-Sen adına söz alan Yavuz Karamahmutoğlu, Metin Kurt’un yaşamı boyunca emeğin örgütlenmesi için mücadele ettiğini söyledi. Kurt’un sporcuların örgütlenmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını belirten Karamahmutoğlu, Metin Kurt’un söylediği gibi “atılan her golün emekçilerin kalesine girmemesi” için mücadele edeceklerini dile getirdi.

“Omuz omuza belgeseli kısa sürede bitecek”
Daha sonra Tekyumruk taraftar grubu adına yapılan konuşmada Kurt’un mücadelesinin Tekyumruk’un mücadelesinde yaşayacağı sözü verildi.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi bünyesinde çalışmaları süren ve Metin Kurt’un yaşamını anlatan “Omuz omuza” adlı belgeselin yapımını sürdüren yönetmen Çağrı Kınıkoğlu, onu anlatan belgeselin çekimini en kısa sürede sonlandıracaklarını söylerken, Metin Kurt’a seslenerek, “Aşk olsun Metin abi” dedi.

“Yalnız kaldık”
Kınıkoğlu’nun ardından Metin Kurt’un ailesi adına yeğeni Umay Çelik söz alarak, “Metin Kurt gibi yalnızız diye bir söz var ama biz onsuz yalnız kaldık” dedi.

“Metin Kurt yalnızlığı” adlı parçayı son albümlerine koyan Kesmeşeker müzik grubu adına törene katılan ve bir konuşma yapan Cenk Taner, uğruna mücadele ettiği şeyler için yalnız kalmayı göze alan Metin Kurt’un bayrağını taşımayı sürdüreceklerini dile getirdi.

“Metin’e sözümüz devrim olacak”
Son olarak söz alan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın ise, Kurt için hazırlanan belgeselde, onu mücadeleye ve kavgaya davet eden şiir olduğu belirtilen Nâzım Hikmet ‘in “Davet” adlı şiiri seslendirerek, dostu Metin Kurt’u selamladı.

Aydın’ın ardından törene katılan diğer konuklarda söz alarak Kurt’u anlatırken, Kurt, “Çav Bella” marşı ve “Metin’e sözümüz devrim olacak”, “Çizgi Metin onurumuzdur” sloganlarıyla uğurlandı.

(soL - İstanbul)