Metin Kurt: AKP'lilere 'elinizi spordan çekin' dendi

Eski Galatasaraylı futbolcu ve Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası (Spor Emek-Sen) Başkanı Metin Kurt ile Cumartesi günü TT Arena'da Başbakan Erdoğan ve diğer AKP'lilerin protesto edilmesini konuştuk.

soL: Hem eski bir Galatasaraylı futbolcu hem de Spor Emek-Sen Başkanı olarak Cumartesi günü yaşanan protestoyu nasıl değerlendiriyorsunuz? "Stadyum protesto yeri değil" sözlerine ne yanıt verirsiniz?
Metin Kurt: Sporla ilgili bir konuda protesto için en uygun yer tabii ki stadyumdur. Cumartesi günü TT Arena Stadyumu'nda sporu sağ siyasetlerine alet etmek isteyenler protesto edilmiştir. Spor emekçileri daha önce Başbakan Erdoğan'ı ve AKP'yi Dolmabahçe'de "sporcularla yaptığı açılım toplantısı" sırasında protesto etmişti. Başbakan, sporun ve spor emekçilerinin sorunlarını çözmek için değil de kendi siyasi çıkarları için sporu kullanmaya çalıştığı için Dolmabahçe'de protesto eylemi düzenlemiştik. Cumartesi günkü protesto ile bu tepki daha ileri taşınmıştır.

Sporu sağ siyasetine alet etmek istediği için Başbakan Erdoğan ve partisi Dünya Basketbol Şampiyonası'nda da protesto edilmişti.

Bundan sonra Spor Emek-Sen olarak spor emekçilerinin sorunlarının çözülmesi ve sporun kullanılmasını önlemek için daha fazla mücadele edeceğiz. Bu amaçla, bugün İstanbul'da çeşitli takımların taraftar grupları ile beraber neler yapabileceğimizi konuşmak için bir araya geleceğiz. Bu toplantının bir benzerini de 29 Ocak'ta İzmir'de gerçekleştireceğiz.

Elbette spor sadece futboldan ibaret değil. Ancak futbolun temizlenmesi gerekiyor. Hem halkın futbol ile uyutulmasına son vermek hem de futbolun kirli amaçlar için kullanılmasına son vermek istiyoruz. Çünkü futbol kumarla, mafyayla, sağ siyasetle kirletildi.

Başbakan Erdoğan'ın tehditleri karşısında GS Başkanı Adnan Polat'ın "protestocuları tek tek tespit edeceğiz" açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Eski bir Galatasaraylı futbolcu olarak, eğer ben Galatasaray Spor Kulübü Başkanı olsam, Başbakan Erdoğan'a "Al bu stadı başına çal" derdim. Galatasaray gibi bir kulübü "5 kuruşun yok, beni protesto edemezsin" sözleri ile aşağılayan Başbakan'a yanıt verirdim.

Diğer konu, protesto edenlerin tespit edileceğinin açıklanması. Galatasaray gibi bir kulübü kendi sağ siyasetlerine alet etmeye çalışmalarını protesto etmek suç mudur? O stadyumdaki insanlar doğru yapmışlardır ve meşru-yasal haklarını kullanmışlardır. Başbakan Erdoğan'a ve diğer AKP'lilere "elinizi spordan çekin" denmiştir.

Spor Emek-Sen hem spor emekçilerinin örgütlenmesi hem de sporun bu şekilde kullanılmasını engellemek için neler yapacak?
Spor emekçileri ile sporseverleri buluşturmak istiyoruz. Sporseverlerin hayatın başka alanlarında emekçinin yanında durmasını sağlamaya çalışıyoruz. Örneğin İstanbul'da direnişte olan UPS işçilerini taraftar grupları ile birlikte ziyaret ettik.

Sporun tekrar bir oyun haline gelmesini istiyoruz. Çünkü spor sistem tarafından kirletildi ve kirletiliyor. Sporun masumiyetini tekrar kazanmamız gerekiyor. Spor oyun olarak çok güzeldir ancak borsada kirli ve çirkindir diyoruz. Bu yüzden sporun şu anki durumu ciddi bir biçimde sorgulanmalı. İkincisi, spor emekçileri korunmalı, sendikalaşmalı diyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz.

Atılan hiçbir şutun emekçi kalesine girmemesi ve sporda sadece ter dökenlerin kazanması için Spor Emek-Sen olarak mücadale edeceğiz.

(soL - Haber Merkezi)