İtalya'da futbolcular toplu sözleşme istiyor

İtalya futbol ligi Serie A'da takım kaptanları kulüplerine “Sosyal güvencelerimiz için sözleşme yapmazsanız 27 Ağustos'ta sahaya çıkmıyoruz!” resti çekti.

“Ya tüm futbolcular için sözleşme ya da 27 Ağustos'ta sahaya çıkmıyoruz!” Futbolcuların haklarının başka iş kollarında çalışanlar gibi sözleşmeyle belirlenmesi gerektiğini savunan sendika yöneticilerinden yana çıkan İtalyan A Ligi futbol takımlarının kaptanları tepkilerini böyle dile getirdi.

Birinci ligde oynayan 20 takımın kaptanı yaptıkları ortak açıklamada, “Para değil haklarımızın güvence altına alınmasını istiyoruz. İtalya dünyada, tüm liglerde profesyonel düzeyde futbol oynayan sporcuların hiçbir sosyal güvence olmadan çalıştırıldığı tek ülke” dediler

Aralarında Roma’dan Totti, Juventus’dan Del Piero, Inter’den Zanetti ve Milan’dan Gattuso’nun da yer aldığı A liginde oynayan kaptanlar, tüm liglerde top oynayan futbolcuların hakları sendikanın öngördüğü gibi sözleşmeyle güvence altına alınmadığı sürece Çizme’de 27-28 Ağustos günleri başlayacak olan yeni sezonda sahaya çıkmayacaklarını duyurdu.

A ligi kaptanlarının sendikadan yana çıkan ortak açıklamaları Assocalciatori’nin (Futbolcular derneği) internet sitesinde de yayımlandı.

Tüm liglerde oynayan futbolcuların haklarının başka iş kollarında çalışanlar gibi yasalarla güvence altına alınması gerektiğini savunan sendika yöneticileri, İtalya’da bu yönde yasak bir boşluk olduğuna dikkat çekti. İtalya Futbol Federasyonu aralarında ünlü futbolcuların da yer aldığı protestoyi dikkate alarak, önümüzdeki 19 Ağustos günü konunun federasyonun gündmine getirileceğini ve bir karara bağlanacağını açıkladı.

Aslı Kayabal (soL - İtalya)