HDP: Yakala, tutukla, sonra bırakma

HDP Grup Toplantısı'nda konuşan Siirt Milletvekili Besime Konca, "Bizi tutukladıklarında şunu dediler: 'Mahkemelere gitmedikleri için yargı gerekeni yaptı' tutukladı. Ama bizi üç kere tutuklayıp bırakan, tutukla bırak siyaseti hukuk değildir" dedi.

HDP TBMM Grup Toplantısında gündemdeki konuları değerlendiren Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, uzun bir aradan sonra yine "Kadın Grubu" olarak bir arada olduklarını ifade etti.

Özellikle 7 Haziran'dan sonra Türkiye'de bir değişimin yaşandığını belirten Taşdemir, "100 yıllık inkarcı, asimilasyoncu, yok sayıcı maske yerle bir edildi." ifadesini kullandı. Taşdemir, son dönemlerde bir hukuk garabetiyle karşı karşıya olduklarını ifade ederek, "Yakala, tutukla, sonra bırakma şeklinde tezahür eden bir hukuk oyunuyla karşı karşıyayız" diye konuştu.

Taşdemir'in konuşmasının ardından tahliye edildikten hemen sonra hakkında yakalama kararı çıkartılan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca çağrıldı.

Konca, bütün hukuksuzluklara rağmen mahkemelere çıktıklarında hakim ve savcılara hukuku hatırlattıkları vurgulayarak, "Hakimler, savcılar karşısında karşısında Türkiye’nin hukukunu, Anayasasını bu mahkemelere, yargıçlara anlatmak zorunda kaldık. Kendimizi savunmadık, savunamadık. Çünkü biz Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından yıllardır mücadele ediyoruz, yıllardır bedel ödeyen, Kürt halkı, Türkiye halkı ve kadınlar özgürlük, demokrasi, insan hakları, iş için bedel ödediler. Biz bu halkın bir parçasıyız. Halkımızın yanında bulunalım diye seçildik. Onun için bizi Meclis’ten çıkarken tutukladılar, serbest bıraktılar, tekrar tutukladılar, bugün aranızdayım. Fakat bunun kararını yine değiştirdiler. İdris Baluken, Ferhat Encü, Nursel Aydoğan için aynı şeyi yaptılar. Bizi tutukladıklarında şunu dediler: Mahkemelere gitmedikleri için yargı gerekeni yaptı, tutukladı. Ama üç kere bizi tutuklayıp bırakan, tutukla bırak siyaseti hukuk değildir" dedi.

Konca, bir devletin ana ilkesinin Anayasa olduğunu savunarak, Anayasanın tanınmadığı siyaset ile karşı karşıya bulunduklarını ifade etti.

Cezaevlerindeki kötü muamelelere dikkat çeken Konca, "Türkiye’nin cezaevi koşullarında olduğunu söylüyoruz. Dışarıda da hiçbirimizin ne kadar yaşayacağı, her an gözaltına alınabileceği, her an ablukaya alınabileceği, herhangi bir durumda bir kadının arabada, otobüste tacize uğrayabileceğini biliyoruz. Ama cezaevleri devletin uluslararası hukuk ölçülerinde güvencesinde olan mekanlardır. Biz kendimiz aylarca tecrit koşullarında kaldık. Hukuksuzluklar her seferinde biçim değiştirerek uygulanan koşullardır" şeklinde konuştu.

Taşdemir, hukuksuzlukla karşı karşıya olduklarını iddia ederek, "Kadınlar olarak bu hukuksuzluğun neden kaynaklandığını, neye karşı hukuksuzluk geliştirilmeye çalışıldığını çok iyi biliyoruz. 7 Haziran’dan sonra bu ülkede bir değişim yaşamdı. Yüz yıllık inkarcı, asimilasyoncu, yok sayıcı bir maske yerle bir edildi. Bu maskeyi bir kez daha yüzüne geçirmek isteyenler partimize, partimizin kadın çizgisine karşı yok etme, tasfiye operasyonu geliştirdi" ifadelerini kullandı.