Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşması sonrası şiddet yine gündemde

Akademi ligi (U-17) Galatasaray Fenerbahçe maçında taraftarlar futbolculara saldırdı. Sporda Şiddet Yasası’nın bu hafta sıkması beklenirken yaşanan olaydaki tedbirsizlikler, kulüplerin ve medyanın da şiddetten sorumlu olduğunu tekrar ortaya koydu.

Akademi ligi olarak adlandırılan 17 yaşaltı liginde dün yapılan Galatasaray-Fenerbahçe maçında, Galatasaraylı taraftarlar Fenerbahçeli genç futbolculara saldırdı. Saldırıda çok sayıda genç futbolcu yaralandı.

Galatasaray’ın Metin Oktay tesislerinde gerçekleşen maçın ilk yarısının ardından futbolcuların soyunma odasına gittiği sırada Galatasaraylı taraftarlar Fenerbahçeli futbolculara saldırdı. Maç olayların ardından tatil edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Gazetelerde olayların holiganizm olarak nitelendirilmesi dikkat çekerken, kulüplerin olaya davetiye çıkarır şekilde güvenlik önlemi almaması ve taraftarlara yönelik genelleyici ithamları aynı şekilde kınanmadı.

Kulüpler sorumluluk almadı, taraftarı işaret etti
Galatasaray’ın kendi evinde oynadığı maçta, Fenerbahçe'nin genç futbolcu adaylarına karşı gerçekleşen saldırı sonucu yaralanan futbolcular hastanede tedavi altına alındı.

Galatasaray Kulübü tarafından yapılan yazılı açıklamada “Bugün Florya Metin Oktay Tesisleri’nde oynanan Galatasaray – Fenerbahçe U17 Ligi maçı, ilk yarı sonunda kontrolümüz dışında gerçekleşen saha olayları nedeniyle tatil edilmiştir. Yaşanan bu tatsız olaylardan dolayı Fenerbahçe U17 Takımı'na geçmiş olsun der ve Fenerbahçe Camiası'na üzüntülerimizi bildiririz" denildi.

Fenerbahçe Kulübü taafından yayımlanan açıklamada ise “spor canavarları” olarak nitelenen saldırganların cezasız kalmaması adına konunun sürekli takipçisi olunacağı ifade edildi. Açıklamada, “Kamuoyunun da bu kişilerin saklanmaması ve hak ettikleri cezaya çarptırılmaları adına konuya hassasiyet göstereceğine eminiz. Galatasaray Kulübü yönetimi de olay anından itibaren söz konusu şahısların yakalanması adına gerek kulübümüz gerekse emniyet güçleri ile sürekli temas halindedir ve çalışmalar yürütmektedir” denildi.

Güvenlik önlemi yoktu
Fenerbahçe antrenörü Engin Kabaş, olayların ardından FBTV'ye yaptığı açıklamada yeterli güvenlik önemi alınmamış olduğuna dikkat çekti. Kabaş şunları söyledi: “Maçın ilk yarısı 1-1 tamamlanmıştı. Galatasay taraftarları oyuncularını trübünlere çağırdı ve ardından sahaya inerek oyuncularımıza saldırdılar. Bir oyuncumuzun burnu kırıldı. Teknik heyetimiz de saldırıya uğradı. Olayların geliştiği saatlerde sahada hiçbir güvenlik tedbiri yoktu. Tüm oyuncularımızın aileleri yanında böyle bir saldırıya uğraması spor adına utanç verici…”

Taraftarlar kınadı
Galatasaray’ın Ultraslanlar ile Fenerbahçe’nin Genç Fenerbahçeliler taraftar grupları yazılı açıklama yaparak saldırıya tepki gösterdiler. Ultraslan tarafından yapılan açıklamada, “Yaşanan olayları ne Galatasaray'lılığa ne de insanlığa yakıştıramıyor ve derin bir üzüntü duyuyoruz. Asla tasvip edemeyeceğimiz bu talihsiz gelişmelere sebep olanları da eshefle kınıyoruz. Ultraslan olarak “fair play” ruhuna uymayan hiçbir eyleme destek veya prim vermemizin söz konusu olmadığını tüm kamuoyunun bilmesini isteriz” denilerek olay kınandı.

Genç Fenerbahçeliler’in açıklamasında ise güvenliğin sağlanmadığına dikkat çekilerek “Kendi taraftarlarına hakim olamayıp, futbolcu kardeşlerimizin yaralanmasına sebep olmaları telafisi olmayan bir yanlıştır” denildi. Açıklamada, olaydan sonra Galatasaray Spor Kulübü'ne verilecek cezanın da merak edildiği ifade edildi.

Yasanın meşruiyeti sınanacak
Taraftarlara sert yaptırımların öngörüldüğü ve spor mahkemelerinin kurulmasını da içeren yeniden düzenlenmiş "Sporda Şiddetin Önlenilmesine İlişkin Yasa"nın TBMM'de yasalaşmasından hemen öncesinde gerçekleşen olaya ilişkin cezaların Yasa çıktıktan sonra belirleneği öngörülüyor. Bu hafta çıkması beklenen yasanın ardından Galatasaray Kulübü’nün ve saldırganların alacakları cezalar kamuoyunca da merak ediliyor.

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, Türkiye Futbol Federasyonu ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü daha önce yaptıkları açıklamada, yürürlükteki yasanın uygulanmayan maddelerini örnek göstererek yeniden yasa çıkarma gereğini ifade etmiş ve bu yolda yeni yasal düzenleme gerektiğini ifade etmişleri. Benzer şekilde emniyet zaafının, kulüp ve federasyon yönetimlerinin yaptıkları hataların öne çıktığı Beşiktaşlılarla Bursasporluların İnönü Stadyumu dışındaki çatışması sonrasında da, sporda şiddet yasası tekrar gündeme gelmiş, Meclis'te araştırma komisyonu kurulmuştu.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun aylık olarak yayınlanan Tamsaha dergisinde de bu ay çıkarılacak sporda şiddet yasasının eksiklilerine yer verildi. Yasada eksiklik olarak, sadece, taraftarlara uygulanacak yasakların yaptırım eksikliğine dikkat çekildi. 'Sporda şiddet" olarak tanımlanan çatışma ve kavga durumunda kulüplerin ve medyanın tutumu, tribünlerdeki ırkçılık, provokasyon ve holiganizmin tanımı gibi konularda şiddet yasasının nasıl bir içeriğe sahip olacağı ise açıklanmadı.

Taraftarlar görüşlerini dile getirmişti
Sporda şiddeti engellemek için kurulan araştırma komisyonu son olarak, geçtiğimiz hafta, taraftar grup temsilcileriyle bir araya gelmiş ve ortak açıklama yapılmıştı. Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor taraftarlarının temsilcileri, yasayla birlikte kurulması gündeme gelen Spor Mahkemelerinin taraftarları yargılayan bir organa dönüşeceğini ima etmiş, yasayla taraftarların potansiyel suçlu olarak görülmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirtmişlerdi. Temsilciler ayrıca polisin taraftarlara stadyum girişlerinde, bilet kuyruklarında ve kavga potansiyeli gördükleri her durumda gösterdiği şiddet üzerinde durmuş, stadyumların toplu izlence için yeniden düzenlemesi gerektiğinin altını çizmişlerdi. Açıklamada kulüp yönetimlerinin ve spor medyasının da fanatizmden payını aldığı vurgulanmıştı.

(soL- Spor)