Futbolda şike de ırkçılık da yasak madde sokmak da kolaylaştı

Futbolda şike, spor alanlarına yasak madde sokma, hakaret içeren tezahüratta bulunma gibi durumlarda kulüplerin ve taraftarların alacağı cezaları azaltan yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda yapılan değişikliğe göre artık, şike, spor alanlarına yasak madde sokma ve hakaret içeren tezahüratta bulunmaya verilen cezalar azaltıldı.

Irkçılık ve hakaret serbest
Çıkan yasaya göre artık spor alanlarında veya çevresinde, din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet, mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi, ‘fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç işlemezse’ 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası yerine, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alacak. Kanun, hakaret içeren tezahüratta bulunanlara da hapis cezası indirimi getiriyor hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan 1 yıla düşürülüyor. Yasaya göre spor karşılaşmalarına seyirci olarak katılmaktan men edilen kişi, bileti olmadan spor alanlarına girerse hapis değil adli para cezası alacak.

TBMM, Nisan ayında çıkan Sporda Şiddet Yasası’nın 1. maddesini sadece 7 ay sonra değiştirerek şike cezasına verilmesi öngörülen 12 yıl hapis cezasını da dün 3 yıla indirmişti.

Yasak madde sokmak da daha kolay
Spor alanlarına yasak madde sokulması ve müsabaka düzeninin bozulmasına ilişkin cezalarda, 3 aydan 1 yıla kadar ceza verilmesini öngören yasa değiştirilerek 1 yıla kadar hapis uygulanacak. Kesici, ezici, delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, yakıcı maddeleri seyircilere sağlayan kişi ise, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis yerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alacak.

Suçlara bakacak mahkemede değiştiriliyor
Öte yandan bu düzenleme kapsamına giren suçlardan dolayı yargılama yapmaya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun ihtisas mahkemesi olarak görevlendireceği, asliye veya ağır ceza mahkemeleri değil, sulh ve asliye mahkemeleri yetkili olacak.

(soL - Haber Merkezi)