Futbolda dünya çapında şike skandalı

Bugün Europol tarafından yapılan açıklamada, 2008-2011 yılları arasında, aralarında Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kupası elemelerinin de bulunduğu 700 civarındaki maçta şike izlerine rastlandığı belirtildi.

Avrupa Birliği polis teşkilatı Europol tarafından bugün yapılan bir basın toplantısıyla, futbolda dünya çapında rüşvet ve şike skandalı kamuoyunu duyuruldu.

18 aylık soruşturmanın sonuçlarını açıklayan Europol direktörü Rob Wainwright, Singapur'da ortaya çıkartılan bir bahis ve suç örgütünün, 2008-2011 yılları arasında Avrupa, Afrika, Asya ve Latin Amerika'da yapılan 700 civarındaki maçta şike tespit ettiklerini söyledi.

"İlk kez, organize suçun dünya futbolunda kullanıldığına dair sağlam kanıtlarımız var" diyen Wainwright, şike ve rüşvetin Şampiyonlar Ligi, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası gibi üç büyük turnuvada da kullanıldığını belirtti.

Europol'ün verdiği bilgilerde, 15 ülkeden, aralarında profesyonel futbolcuların da bulunduğu 400'ün üzerinde kişi şike skandalına karışmış durumda. Yine istatistiklere göre, şike yapanlar toplamda 11 milyon dolarlık kar ederken, 2,5 milyon dolar da şike ve teşvik primi için harcandı.

Reuters'e konuşan Alman araştırmacılar, şikeye adı karışan Avrupalı ülkeler arasında Türkiye, İsviçre, Belçika, Hırvatistan, Avusturya, Macaristan, Bosna, Slovenya ve Kanada'yı saydı. İngiliz basını, 2009 yılında Şampiyonlar Ligi'nde yapılan Liverpool-Debrecen müsabakasının şikeli olduğunu söylerken, birçok FIFA ve UEFA yetkilisi şikenin boyutunun daha da büyük olabileceğini, başka profesyonel sporlara da sıçramış olabileceğini vurguluyor. Europol de tarihin en büyük şike ağını ortaya çıkardıklarını savunuyor.

Türk basını da, Europol'ün şike listesinde Türkiye'de 66 kişinin adı olduğunu yazdı.

(soL - Spor)