FC Che Guevara

Küba devriminin kahramanlarından Arjantin doğumlu Ernesto Che Guevara umut olmaya devam ediyor. Futbola olan merakıyla da bilinen Che, bu kez çocuklarla birlikte, çocukluğunun geçtiği şehirde bir futbol takımına ilham kaynağı olarak dünyaya geldi.

Che Guevara bu kez adına kurulan bir spor kulübüyle aramızda… Arjantin’de küçük bir şehir olan, Ernesto Che Guevara’nın 2 yaşından 19‘una kadar yaşadığı Cordóba kentine 50 Km mesafedeki Jesus Maria kentinde bir futbol takımı kuruldu: Cordoba Ernesto “Che” Guevara Kültür ve Spor Kulübü. Adı spor kulübü olsa da şu anda sadece futbol takımıyla var olan ve tamamı 10 yaşaltı takımından 16 yaşaltı takımlarda yer alan, 100’den fazla çocuk ve gençten oluşan Kulübün oyuncuları, Alberto Korda’nın yıllar içinde sembolleşmiş fotoğrafı kullanılarak yapılmış Che armalı formayı taşımaktan onur duyuyor.

Che tişörtü bu kez forma oldu
Kulüp başkanı Monica Nielsen, kulübün kuruluşundaki ana fikrin, futbol sayesinde tüm sosyal kesimlerden gençlerin ve çocukların Che Guevara’nın dayanışma ve haysiyet gibi düşünceleriyle bir birey olarak yetişmeleri olduğunu ifade ediyor. Kulüpte gönüllü olarak yöneticilik yapan Monica Nielsen, kulübü sporcu ailelerinin yardımıyla idare ediyor.

Nielsen, Che'nin kendileri için nasıl bir ilham kaynağı olduğunu şöyle açıklıyor: “Kaçınılmaz olarak forma ve kulüp armasında fotoğrafı kullanıldı. Aynı zamanda onun sözünden bir zafer sloganı yarattık: 'Zafere kadar daima'… (Che Guevara’nın ünlü “Hasta la Victoria Siempre” sloganı…) Bir de, insanların sadece tüketim için Che’nin yer aldığı tişörtleri giydiğini bildiğimiz için böyle bir tercihte bulunduk. Amacımız, küçüklerin formayı kullanması ve Che’nin herkes için adalet fikriyle daha yaşanabilir bir dünya mücadelesini benimsemeleriydi.”

Arjantin Futbol Federasyonu’na bağlı Colón Bölgesel Ligi’nde yer alan Kulüp, kendine ait bir antreman ve maç sahası edinmek istiyor. Şu anda, farklı yaş gruplarındaki takımlar, her saat, daha önce izin alınmış ya da kiralanmış sahada antrenman yapıyor.

Herkes futbolcu olarak Messi, takım olarak Che...
Kulüp aynı zamanda, bir çok ülke için ideal bir kulüp olmayı ve bir gün Brezilya’da maç yapmayı kendine hedef olarak belirlemiş. Kulüp Başkanı Monica Nielsen, yakın bir gelcekte, kendileri gibi sosyal ve dayanışmacı hedefleri olan kulüplerle alternatif bir Dünya Kupası düzenleme olasılığının bulunduğunu da belirtiyor. Nielsen, kendisine yöneltilen, Che Guevara Takımı’nın “Messi”sinin kim olduğu sorusuna ise, eşitlikçi ve takım ruhuna uygun olarak bir cevap veriyor: “Kulüpte yüzden fazla çocuk var ve hepsi birbirinden iyi. Önemli olan, yaptığımız şeyle onur duymamız… Che yaşasaydı, bize yardım ederdi”…

Monica Nielsen ayrıca ilginç bir ayrıntıya dikkat çekiyor. Birçok Arjantinli'nin ya da yabancı futbolcu ve ünlülerin Che dövmesi yaptırmasına rağmen kendilerini desteklemediğini belirterek “Buraya gelseler, nasıl çalıştığımızı görseler ve elimizden onlar da tutsalar çocuklar çok mutlu olurlardı” diyor.

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından Arjantinli Diego Armando Maradona’nın da sağ omzunda da bir Che dövmesi bulunuyor.

Copa America'ya ev sahipliği yapacaklar
Kulübün yer aldığı Cordóba şehri, bu sene Arjantin’de düzenlenen ve dünya futbol kamuoyunun dikkatle takip ettiği Copa America 2011 organizasyonuna ev sahipliği yapan şehirlerinden biri. Bu şehirde Brezilya takımı da maç yapacak.

Emrah Kartal (soL - Brezilya)