Çarşı ve Teksas: Meta değiliz, şikeye karşıyız

Şike soruşturmasında yaşanan son dalga tutuklamaların ardından taraftar grupları tutum belirlemeye çalışıyor. Dün, geçen sezonda aralarındaki gerilim hat safhaya çıkan Beşiktaş Çarşı ve Bursaspor Teksas grupları açıklama yayınlayarak tüm liglerdeki taraftarları birlik olmaya çağırdı.

Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı ve Teknik Direktörü Tayfur Havutçu’nun tutuklanmasının ardından Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün Çarşı ve takiben, Bursaspor Teksas taraftar grupları forum sitelerinden şike soruşturmasına dair açıklama yayımlayarak tüm taraftarları, futbolun asıl mağdurları olarak birlik olmaya çağırdılar.

Daha önce tFenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Eskişehirspor’un sosyalist ve solcu taraftarlarının açıklamalarının ardından dün kamuoyunun yakından tanıdığı Beşiktaş Çarşı grubu, Beşiktaş Asbaşkanının ve Teknik Direktörünün tutuklanmasıyla birlikte açıklama yaptı.

Açıklama, “Futbol endüstriyelleşmiş olabilir, ama biz meta değiliz” cümlesiyle başlarken “Eğer ki puan ya da kupa için anlaşılmışsa o kupaya saygı duymayacağız. Eğer ki bir kişi bile vaatle Beşiktaş’a karşı yeterince koşmamışsa biz sevinemeyeceğiz. Kimse “Beşiktaşk” dediğimiz için her şeyi mübah göreceğimizi beklemesin. Biz sevdiğimiz renklerin sevdalısıyız, belalısı olmayacağız” denildi. Açıklamada ayrıca futbolda temizlik hareketinin asıl taraftarlarca başlatılması gerektiğine vurgu yapıldı ve şikecilerin taraftarlara hesap vermesi gerektiğinin altı çizildi.

"Gün, bizi maymun olarak görenlere karşı birlik günüdür"
Bu açıklamayla birlikte Bursaspor Teksas grubu da bir açıklama yaptı. Açıklamada kulüp yöneticileri ve futbol piyasası patronlarına gönderme yaparak “Gün, bizleri tel arkasında duran birer maymun olarak gördüğü ortaya çıkan kişilere ve oluşumlara karşı birlik günüdür. Stadyumda bir meşale yakıldığı için kulüplerin ceza aldığı bu devirde, ‘şike’ suçlaması delillendirilen kulüplerin ismi ve rengi ne olursa olsun TFF tarafından cezasız bırakılması, 2004 yılında ‘şike yapmadığı için düşen’ bizlerce kabul edilemez” denildi.

Çarşı’nın açıklamasındaki gibi şaibe içinde kazanılan başarıların sahiplenilemeyeceğine vurgu yapılarak “Gerçek taraftarlar, hiçbir kupa veya başarıyı, onurunun önünde tutmamıştır, tutmayacaktır, tutmamalıdır” denildi. Teksas açıklamada, taraftarların soruşturma sürecinde dikkate alınması gereken diğer bir özne olduğunu öne çıkararak “Kulüpler Birliği Vakfı’ndan çıkan ve altında tüm lig takımlarının imzasının bulunduğu bildirilen açıklamanın altına Bursaspor Kulübü imza atmışsa bile Bursaspor taraftarı asla imza atmamaktadır. Bunu bir kez daha tekrarlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

( soL – Spor )