Başka bir Galatasaray-Fenerbahçe maçı yazısı: Metin Oktay ve Lefter Küçükandonyadis

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak derbi öncesinde, her iki takım arasındaki sportif geçmişi ve isimleri kulüpleriyle özdeşleşmiş olan, aynı zamanda bugünkü futbol endüstrisinin değerlerine bir itiraz anlamına gelen iki oyuncuyu hatırlamak gerekiyor.

Galatasaray-Fenerbahçe maçlarının insanlar için karşılıklı bir nefret boşaltma ve ölümüne kazanma istediğine sahne olmasına karşı iki ismi anacağız bu maç öncesinde: Lefter ve Metin Oktay’a yazılacak bu yazı.

Ver Lefter’e yaz deftere
“Çok yoksul bir lağımcının oğluydu Lefter. Dibine kadar yoksul bir adalının, adanın en yoksul ailesinin çocuğuydu.” Bu sözler Lefter ile röportaj yapan isimlerden olan Nebil Özgentürk’e ait.

Temizlik, efendilik, dürüstlük ve onurlu duruşu olan bir futbol emekçisiydi Lefter. Bağış Erten’in söylediği gibi Fenerbahçe bu kadar sevildiyse bunun nedenlerinden birisi belki en önemlisi Lefter’in varlığıydı.

Futbolun “şöhretin” bozucu, çürütücü yönü yoktu Lefter’de…

Bu ülkenin en büyük futbol efsanelerinden Lefter, Özgentürk’e verdiği röportajında 6-7 Eylül olaylarını yanıtlarken, gericilerin nasıl da hedefine oturduğunu, bu konuyu kayıt dışından konuşmak istediğini belirterek şöyle anlattı:

“Bana bunları sorma, başımı belaya sokacaksın. Tamam sürdüler, babamı da üzdüler. Hâlâ ağlarım babamın anlattıklarına. Babam garibanın tekiydi. 6-7 Eylül’de yaptıkları ayıp değil mi? Olmaması lazımdı değil mi? Nesini konuşacağız.”

Yalçın Doğan ise bu konuda çok önemli bir başka noktaya değiniyor ve Lefter’in milli takımda oynamasının “ülke egemenlerini” nasıl bir “utanca” sürüklediğini anlatıyordu. En çok milli olan oyuncu Lefter olmasın diye Turgay Şeren’i daha fazla oynatanlar da, 6-7 Eylül olaylarında Lefter’in kapısına dayananlar da bu ülkede milliyetçi-gerici emekçi düşmanlarıydı.

Onlara karşı hep temiz kaldı Lefter. Çürümedi ve çürümediği ölçüde de sevildi.

Futbol yaşamında toplam 50 kez milli formayı giyen Lefter, 21 gol attı. Fenerbahçe forması altında 615 maç oynadı, 423 gol attı.

Taçsız kral bir sosyalistti!
Metin Oktay’ı Metin Kurt’un şu sözleriyle hatırlayarak başlayalım:

“Türk futbol tarihinde, taraflı tarafsız tüm sporseverler için Metin Ağabey efsane bir isimdir… Özel yaşamında tüm insanlara karşı derin bir sevgi beslemiş, her zaman dara düşen sporcuların ve dostlarının Hızır gibi imdadına –maddi veya manevi- yetişmiştir. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ın idamına karşı yürütülen imza kampanyasına katılarak onların verdiği mücadeleye karşı ne kadar duyarlı olduğunu göstermişti. Onun bu yanını insanlarımızın çok azı bilir.”

Ülke futbolunun en önemli oyuncularından birisi de hiç kuşkusuz Galatasaray’ın efsane ismi Metin Oktay. Para değil, başbakan sevgisi değil, çirkinleşen bir futbol kimliği değil, milliyetçi ve gerici hezeyanları değildi Oktay’ın bugün büyük bir sevgiyle anılmasının nedeni.

O da tıpkı arkadaşı Lefter gibi sevgi, saygı, dürüst duruşu ile tanındı. Futbolun öldür, saldır, vur-kır-parçalası değil, dostluğu ve kardeşliği önemliydi Metin Oktay için.

Hikmet Çiçek, Metin Oktay’a ilişkin yazdığı yazısında Oktay’ı şöyle anlatıyordu:

“Metin Oktay sosyalistti. Oyunu Türkiye İşçi Partisi’ne verdiğini açıklayan ilk futbolcuydu. Bir tren seyahatinde, Çetin Altan’a ‘Bizi sosyalist yaptın, ama sen aramızdan çektin gittin’ diyen de oydu.”

Türkiye Ligi'nde attığı 217 golle bir rekora imza atan Oktay, Milli Takımda da 19 gol attı. Oktay 38 golle ülke futbolunun bir sezonda en çok gol atan oyuncusu da oldu. Onu boş kaleye attığı 39. golle geçen Tanju Çolak da, 217 gollük rekorunu kıran AKP’nin milletvekili Hakan Şükür de hiçbir zaman Metin Oktay kadar büyük bir spor emekçisi olamadı…

Hem Taçsız Kral Metin Oktay hem de Lefter bugünkü derbi öncesinde Galatasaray ve Fenerbahçe taraftarları tarafından bir kez daha hatırlanırsa bu maç inanın bu kadar sıkıcı hale gelmezdi...

Ali Ufuk Arıkan (soL)