"Ali Sami Yen" ile birlikte onlar da unutuldu

Galatasaray Spor Kulübü aylar öncesinden başlayan reklam kampanyasının ardından yeni futbol stadyumu Türk Telekom Arena’ya kavuşuyor. Ancak Ali Sami Yen Satdyumu'na "duygularıyla" veda eden Galatsaray'ın yeni stadyumunun inşaatı sırasındaki sömürü koşulları ve yiten yaşamlar unutuldu.

Galatasaray’ın yeni stadı Türk Telekom Arena, özellikle spor medyasının sahip çıktığı, antrenmanda kalesine ilk gol atan futbolcudan, sponsor firmaların promosyonlarına açılış maçındaki bilet gelirinden ulaşım imkanlarına kadar çeşitli haberlerle gündemde tutulan bir proje olarak sunuluyor.

Tarihi Ali Sami Yen Stadyumu’nu önce arsasının sonra koltuklarını dahi satılığa çıkaran, sonra da “hüzünlü” veda töreni düzenleyen Galatasaray’ın, Türkiye’de futbolun çağdaş yüzü olarak gösterilen Stadyumun yapım sürecinde çalışan emekçilerle ilgili trajik gelişmeler basın tarafından es geçildi. Aslantepe projesi ya da şimdiki adıyla Türk Telekom Arena stadyumu iki işçinin yaşamına mâl oldu. İnşaat süreci, maaşları ödenmeyen işçilerin direnişine, hak arayan işçinin hak gaspına sahne oldu.

İşçiler maaşları için Aslantepe'de direndiler
Ali Sami Yen Stadyumu’nun Mart 2010 yılında TOKİ tarafından ihaleye açıldı. Otel, iş merkezi, rezidans, eğlence merkezi projesi için Stadyumun arsasının satış ihalesi Haziran ayında sonuçlanmış, Aşçıoğlu Girişimine 475 milyon Lira’ya satılmıştı. İhale öncesinden yapımına Seyrantepe’de başlanan ve sonradan Aslantepe Türk Telekom Stadyumu olarak adlandırılan proje birçok olayla gündeme geldi. Stadyumun yapımını üstlenen müteahhit Eren Talu Mimarlık-ALKE İnşaat ortak girişimi, Stadyumu şantiyesinde çalışan 750 işçinin ücretlerini vermedi. Bunun üzerine işçiler iş bırakarak direnişe geçti. Şantiyedeki kötü çalışma koşullarını da protesto eden işçiler, taşeron şirket yetkilileriyle görüşmek için uzun süre bekledikten sonra, işbaşı yapmama kararı aldı.

İşçilerin hak arama girişimi üzerine firma şantiyeye polis çağırdı. İşçiler yaklaşık 3 aydır ücretlerini alamadıklarını ifade etmiş, sigortaların tam yatmadığını belirtmiş, şantiyedeki sağlıksız barınma ve çalışma koşullarını işaret etmişlerdi. Bunun üzerine müteahhit durumundaki ortak girişimin sözcüsü Eren Talu, bulunduğu Abu Dabi'den açıklama yaparak işçileri suçlamıştı. Talu, işçilerin hak talebine karşı, "olayı, alt taşerona bağlı bir grup işçinin gereken ödemelerin gecikmesini ve kamp alanındaki şartları beğenmediklerini ileri sürerek çalışmayı bırakması ve çalışmak isteyen işçilerin çalışmalarını engellemeleri şeklinde özetleyebiliriz" demişti.

İşçiler hak arama mücadelesi sonucunda paralarını alabilmişti. TOKİ daha sonra ihale şartnamesi ve sözleşme hükümleri yerine getiremeyen Eren Talu'nun sözleşmesini fesh etmişti.

İşçiler Stadyum'da yaşamını yitirdi
İnşası sırasında dört defa işçilerin hak arama mücadelesine sahne olan stadyum, geçtiğimiz yılın Eylül ayında, stadyum ile bağlantılı kanalizasyon kazısı sırasında iki işçiye mezar oldu. İşçilere ilk olarak Galatasaray yazarı Kanat Atkaya sahip çıktı. İşçi Gökhan Yavuz ile Raşit Ek’in isimlerinin stadyumda yaşatılmasını öneren Atkaya, yaşamını yitiren işçilerin daima saygıyla hatırlanması gerektiğini vurguladı.

"Tek Yumruk" işçiler için kampanya başlattı
Atkaya’nın ardından Glatasaraylı taraftar grubu "Tek Yumruk" kampanya başlatarak İşçilerin isimlerinin stadyumda yer alması için imza topladı. Kampanya daha sonra basın açıklamasıyla Kulüp yönetimine iletildi. Basın açıklamasında taraftarlar adına konuşan Volkan Yurt, işçilerin isimlerinin yaşatılması için binlerce imza toplandığını belirterek “Bizlere 'isimlerinin yaşatılacağı' ve 'çocuklarının eğitimlerini üstlenecekleri' sözünü veren kulüp yöneticilerinin sözlerini tutmasını istiyoruz. Huzurunuzda tekrar haykırıyoruz İş cinayetine kurban giden her emekçi için, bir başka emekçi yok olmasın diye, Gökhan Yavuz ve Raşit Ek'in isimleri Aslantepe'de yaşatılsın” demişti.

Ancak aradan geçen zamanda yönetimin sözünü tutmadığı görülürken özellikle Galatasaraylı yazarların ve basının süreci takip etmemesi de dikkat çekti.

Atkı açan işçi işten atıldı
5 Ocak tarihinde, Stadyumun Süper Lig kulüplerinin başkanları tarafından ziyareti sırasında iki işçisi Fenerbahçe ve Galatasaray atkılarını yan yana açarak dostluk mesajı verdi. Basının olaya ilgi göstermesi üzerine Stadyum’da çalışan güvenlik görevlileri atkıları alarak işçileri uzaklaştırdı. Fenerbahçe atkısı açan işçinin işine son verildiği öğrenildi.
(soL-Spor)