AKP’nin tribün korkusu sınırları aştı

Futbol Federasyonu’nun Galatasaray’la Fenerbahçe’nin oynayacağı Süper Kupa Final maçını Üsküp’e aldığı iddia ediliyor. TFF’nin hükümetin protesto edilmesinden çekindiği için maçı yurtdışına aldırdığı söyleniyor.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) 11 Ağustos’ta Galatasaray’la Fener-bahçe’nin oynayacağı Süper Kupa Finali’ni Makedonya’nın başkenti Üsküp’e aldırmaya karar verdiği iddia ediliyor. Daha önce maçın Bakü’de oynanması için Azerbaycan Futbol Federasyonu’yla görüşüldüğü ancak Azeri tarafının gerekli altyapıya sahip olmadıklarını söyleyerek bu talebi geri çevirdiği belirtiliyor. TFF’nin Azerbaycan’dan gelen ret kararı üzerine İstanbul Olimpiyat Stadı seçeneğine yöneldiği, bu konuyla ilgili iki kulübün de olumlu görüş bildirdiği ifade edilmişti. Aynı süreçte Makedonya ve İsviçre’den maç için davet alındığı iddiası da gündeme geldi.

Dün bazı haber portallarında yer alan iddiaya göre, TFF maçı Üsküp’te oynatma kararı aldı. TFF, gün boyu tartışılan iddiayla ilgili sessizliğini koruyor. İddiayı sormak için ısrarlı bir biçimde aradığımız TFF kaynakları, herhangi bir geri dönüş yapmadı.

AKP'nin tepki korkusu
İddiayı daha da önemli kılan, maçın yabancı bir ülkeye taşınmak istenmesinin, İstanbul’da oynanacak maçta hükümete yönelik olası bir tribün tepkisini engelleme çabası olarak yorumlanması. Zira birçok taraftar grubunun Haziran Direnişi’nde aktif bir rol oynaması, AKP’nin tribün korkusunu daha da büyüttü.

Bu korku aslında yeni değil. Milyonlarca insanın “hükümet istifa” sloganlarıyla sokaklara dökülmesinden önce de çeşitli spor müsabakalarında AKP’ye dönük kitlesel tepkiler oldu. Bunun son örneklerinden biri Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası final maçı sonrasında düzenlenen ödül töreninde görülmüştü. Törene katılan Kadın ve Aile Bakanı Fatma Şahin ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, binlerce izleyici tarafından dakikalarca yuhalandı.

AKP’li bakanlara yönelik bu tribün tepkisinden önce Başbakan Erdoğan Türk Telekom Arena Stadyumu’nun açılışında onbinlerce Galatasaray taraftarınca yuhalanmış, yandaş televizyon kanalları canlı yayında sesi kısarak olayı örtbas etmeye çalışırken gülünç duruma düşmüştü.

Galatasaraylılar tarafından yuhalanan Erdoğan, 2010 yılında da Dünya Basketbol Şampiyonası ödül töreninde de tribünler tarafından protesto edilmiş, daha sonra Emniyet teşkilatı protestoyu gerçekleştiren çok sayıda kişiyi kamera görüntülerinden ve bilet numaralarından tespit etmeye çalışmıştı.

Hükümetin taraftarlarca protesto edildiği bir diğer önemli olay da Fenerbahçe’yle ilgili şike soruşturması olmuştu. Soruşturmanın iktidarın Fenerbahçe’yi ve futbol kulüplerini kontrol etme girişimi olduğu görüşündeki taraftarlar, birçok kez polisle karşı karşıya geldi pek çok maçta hükümeti protesto etti.

Benzer şekilde İnönü Stadyumu’nda yapılan son maçtan önce de Beşiktaş taraftarları polisin ağır saldırısına maruz kaldı.
renklerin kardeşliği rahatsız etti

Ancak AKP’nin tribün korkusu Gezi eylemleriyle birlikte doruk noktasına ulaştı.

Fenerbahçe taraftarlarının kurduğu “12numara.org” internet sitesinde gündeme getirilen bir öneri de direnişe destek veren gruplar arasında tartışma konusu olmuştu. Öneride Süper Kupa Finali’ne Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş taraftarlarının hep birlikte giderek “renklerin kardeşliğini alanlardan tribünlere yansıtması” teklif ediliyordu. 8 Haziran’da yüzbini aşkın taraftar Taksim Meydanı’nda buluşarak bir açıdan bu çağrıyı somutlaştırdı.

Makedonya özellikle mi seçildi?
Süper Kupa Finali’nin Üsküp’te oynanacağı iddiası “Makedonya özellikle mi seçildi” sorusunu da gündeme getirdi.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge Ivanov, geçtiğimiz hafta TİKA Başkanı Serdar Çam’ı kabulünde Gezi Parkı eylemleriyle ilgili AKP’ye destek vererek, “Erdoğan üzülmesin, dirensin. Bu olaylarla ilgili olarak diğer ülkelerin oyunlar düzenlediği herkes tarafından biliniyor” demişti.

Yine Makedonya’nın Gostivar kentinde 14 Haziran’da Türk Demokrasi Partisi (TDP) öncülüğünde Erdoğan’a destek mitingi düzenlendi. Devlet Bakanı Hadi Nezir’in de katıldığı mitinge, Erdoğan da mesaj yolladı.

‘Duymak istemedikleri sesler var’
İddialarla ilgili soL’a konuşan taraftar grubu temsilcileri, bu tutumun hükümetin korkusuyla ilişkili olduğunu söylüyor.
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak Süper Kupa final maçının Üsküp’te yapılacağına dair iddiaları, her iki takımın taraftar grubu temsilcilerine sorduk. Fenerbahçe Sol Açık Taraftar Grubu’ndan Sevgi İlgezdi ve Galatasaray Tek Yumruk Taraftar Grubu’ndan Ethem Gürtepe, konuyla ilgili soL’a konuştu.

'Şaşırmadık, seyircisiz bekliyorduk'
Sol Açık’tan Sevgi İlgezdi, iddiaları son aylarda yükselen hükümet karşıtı eylemlerle ilişkilendirdi. “Mayıs ayında oynanan GS-FB maçında 50 bin kişinin ‘hükümet istifa’ diye bağırması, İnönü Stadı’nın kapanışında yaşananlar, Mersin’de Akdeniz Oyunları’na halkın alınmaması” gibi örneklerin, hükümetin eylemlerden korkmasıyla ilgili olduğunu hatırlatan İlgezdi, final maçının Üsküp’te yapılacağı iddiasına dair “şaşırmadık, zaten kendi aramızda ‘seyircisiz yaparlar herhalde’ diye şakalaşıyorduk” dedi.

'Esas mesele kendi güvenlikleri'
İlgezdi, protestoların büyümesinden korkan AKP iktidarının, Gezi Direnişi sırasında gündeme gelen “taraftarlar final maçını beraber izlesin” teklifini güvenlik gerekçesiyle reddettiğini hatırlattı ve “Direnişin ruhundan çıkan bir talepti. Olabilirliği vardı. Direniş sürecindeki her tepki hükümet aleyhine döndü. Bunu engellemek istiyorlar. Bu kutuplaşmayı yaratan sistem. Karşıtlığı körükleyen onlar. Güvenlik bahanesiyle bunu kamufle etmeye çalışıyorlar. Mesele halkın güvenliği olsaydı, bugün Ali’nin (Korkmaz) ölüm haberini almazdık. Esas mesele kendi güvenlikleriyle ilgili. Duymak istemedikleri sesler var” diye konuştu.

Bu tutumun nedeni herkesin malumu
soL’a konuşan Ethem Gürtepe, iddialar netleşmemişken değerlendirme yapmak için erken olduğunu belirtti. Öte yandan Akdeniz Oyunları’nda biletlerin çoğunun AKP’lilerce alındığını hatırlatan Gürtepe, “Protesto olmasın diye yaptılar. Eylemler bu kadar canlıyken böyle yapmaları, insanları yan yana getirmek istememeleri anlaşılır. Bu tutumun nedeninin hepimiz biliyoruz” dedi.

Spor Emek-Sen: Ülke de futbol da AKP’den kurtulmalı
Basına yansıyan iddiaların ardından dün, Devrimci Spor Emekçileri Sendikası bir bildiri yayımladı. Açıklama şöyle:
“TFF’nin, Galatasaray-Fenerbahçe arasında oynanacak Süper Kupa maçı için Üsküp Olimpiyat Stadı’nı hedeflediğini ve bu konuda ilgili kurumlarla görüşmelere başladığını öğrenmiş bulunmaktayız.

“Gezi Parkı Direnişi sırasında Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarlarının birlikte mücadele etmesi ve  ‘Süper Kupa maçını centilmenlik çerçevesinde yan yana  izleyelim’ önerisi hükümeti korkutmuş olmalı ki Süper Kupa maçı için yurtdışını adres gösterdiler.

“Spor Emek-Sen olarak konuya ilişkin birkaç noktanın altını çizmekte fayda görüyoruz: Öncelikle Türkiye Futbol Federasyonu AKP yandaşlığı yapmak konusunda hiçbir fırsatı kaçırmadığını ve almış olduğu bu karar ile bu konuda tutumunu bir kez daha teyit ettiğini belirtmek isteriz. Şu iyi bilinmelidir ki Gezi Parkı Direnişi boyunca taraftarlar ‘hükümet istifa’ talebiyle sokaklara ve alanlara çıkmış, AKP iktidarının bir dizi uygulamasına karşı artık yeter demişlerdi. Yalnızca İstanbul değil Türkiye’nin dört bir yanında tarihsel rekabet nedeniyle ‘asla yan yana gelmeyen’ bütün renkler, bu talebin arkasında bugün birleşmiş durumdadır.

“Hükümet korkmaktadır! Türkiye’nin iki takımının ve ülkemizin bir kupa maçının başka bir ülkede oynanması hem bir skandaldır hem de meşru değildir.

“Bu kaçışın temel nedeni de halkın kabaran öfkesidir.

“Süper Kupa’yı yurtdışında yapabilirsiniz hatta ligleri erteleyebilirsiniz ama halkın öfkesini ve bu haklı, meşru tepkisi engelleyemezsiniz.

Haziran Direnişi boyunca bütün üyeleri ve dostlarıyla alanlarda halkının yanında olan Spor Emek-Sen, sporun ve Türkiye futbolunun en kısa zamanda AKP elinden kurtarılması gerektiğini bir kez daha ifade etmektedir.
“Yandaş bir Federasyon istemiyoruz!
“Bütün bu sorunların çözümü için tek yolun hükümetiin istifa etmesi olduğunu bir kez daha ilan ederiz.”

‘Sponsorlar’ kupa biletlerini neden topladı?
Türkiye’de düzenlenen U20 Dünya Kupası’na bilet bulunamıyor. Ancak maçlar kupa tarihinde hiç olmadığı kadar boş tribünlere oynanıyor. Biletleri kimin, neden topladığı tartışılıyor.

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı U20 Dünya Kupası’nda yarı final maçlarına gelinmiş olmasına rağmen, maçlar boş tribünlere oynanıyor. Daha önceki kupalara göre ilginin çok düşük olmasının nedenlerinden biri de maçlara bilet bulunamaması.

Radikal’den Efkan Bucak’ın görüştüğü Biletix firması yetkilileri 2 Temmuz’da Ali Sami Yen Arena’da yapılan İspanya-Meksika ve Nijerya-Uruguay maçları için tüm biletleri sattıklarını söylüyor. Ancak FİFA kayıtlarına göre, 55 bin kişi kapasiteli statta yalnızca 7 bin 211 izleyici bulunuyordu.

Maça giren bazı kişilerin birden fazla bilet okuttukları ve stat dışında karaborsacıların bilet sattıkları da aktarılıyor. Yine Biletix firması yetkilileri biletleri topluca “sponsorların” aldığını söylüyor.

Boş tribünlere oynanan maçlar için karaborsada bilet satılması görülmemiş bir durum. Bu garipliğin, bazı “sponsorlar” tarafından maçlarda olası bir hükümet protestosunu engellemek üzere özellikle planlandığı yönündeki iddialar tartışılıyor. Bir başka iddia da “sponsorların” 2020 Olimpiyatı için yapılan başvuru nedeniyle bilet satın aldıkları yönünde.