Yunanistanlı emekçilere destek eylemi

Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (Bank-Sen), Yunanistan’da ülke genelinde greve giden emekçilerle dayanışmak üzere basın açıklaması düzenledi.

Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin ardından Yunan sendikalarının aldığı genel grev kararına Bank-Sen'den destek geldi. Bank-Sen, dün Yunanistan’da gerçekleştirilen genel greve katılan on binlerce emekçiye dayanışma mesajlarını göndermek üzere Galatasaray Meydanı’nda toplanarak bir basın açıklaması düzenledi.

Üzerinde Türkçe, Yunanca ve İngilizce olarak “Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz” yazan pankartla Yunanistan Başkonsolosluğu önüne yürüyen grup adına konuşan DİSK İstanbul Merkez Temsilcisi ve Bank-Sen Genel Başkanı Önder Atay, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun başlattığı grevin bugün Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Tüm İşçilerin Militan Cephesi'nin de katılımıyla genel greve dönüştüğünü belirtti.

Atay, "Komşu ve kardeş Yunanistan halkı, emekçileri, işçileri, IMF ve AB'nin politikalarına karşı mücadele veriyorlar. IMF ve AB arasında varılan anlaşma gereği, Yunanistanlı kardeşlerimizden ücretlerinin dondurulması, emekli maaşı ödemelerinde kesintiler, prim ve ikramiyelerinin iptali gibi saldırılara boyun eğmeleri, tasarruf tedbirlerini kabul etmelerini istiyorlar. Yani kapitalizmin krizini emekçilere fatura etmek istiyorlar. İki komşu halkın kardeşliği ve işçi sınıfın dayanışması, Ege Denizi'ni sermaye ve emperyalizmden arındıracaktır. Tarihin en köklü uygarlıkları olan bizler, tarihe ve dünyaya eşit, özgür, bağımsız ve sömürüsüz bir coğrafya armağan edeceğiz. 5 Mayıs’ta Yunanistan'da, 26 Mayıs’ta Türkiye'de işçilerin birliği sermayeyi yenecek" şeklinde konuştu.

Basın açıklamasına eylemin örgütlenmesinde de görev alan Plaza Eylemleri Platformu ve Çağrı Merkezleri Çalışanları Derneği destek verdi. Ayrıca Bank-Sen'in çağrısıyla eyleme, Devrimci 1 Mayıs Platformu, Yurtsever Cephe İşçi Birliği, Mücadele Birliği, BDSP, DİK, Ekim Gençliği, Gençlik Muhalefeti ve TEKEL işçileri de destek verdi.

Yürüyüş ve eylem sırasında “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Yunan Halkı Yalnız Değildir” sloganları atılırken, “NATO’dan çıkılsın”, “Krizin faturasını emekçiler ödemeyecek” yazılı dövizler de dikkat çekti.

(soL - Haber Merkezi)