Yaz geldi çocuklar “iş”e

HABER MERKEZİ Yaz aylarında okulların kapanmasıyla birlikte çocuk işçiliğinde artışın hızlanmasının nedeni "mesleki tecrübe, sosyallik, hayatla tanışma" olarak tanımlanırken bu iş ilişkilerinin kurulmasının temelinde "yoksulluk ve gelecek kaygısı" yatıyor.

Batman Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürü Ali Tarhan, yaz aylarında okulların kapanmasıyla birlikte 'Eti senin, kemiği benim' döneminin başladığına dikkat çekerek çocuklarınızı fiziksel ve ruhsal açıdan zorlayacak işlere vermeyin derken alternatif yerler için araştırma içerisinde olduklarını söylüyor. Yapılan açıklamada çocukların selpak satması eleştirilirken çocuk işçiliğinin daha tanımlı hale getirilmesi yönünde çalışmalar yapıldığı saklanmıyor.

Ciklet, su satmayın, meslek edinin

Açıklamasına "Çocuklar risk teşkil edecek yerlerden uzak durması lazım. Risk yerlerini odalarla işbirliği halinde görüşeceğiz. Çocukların yapacakları işler ciklet, selpak, su, dondurma, çerez satmak yerine yapılacak işler meslek edindirmeye yönelik olmalıdır." şeklinde devam eden Tarhan ailelerin çocuklarına dair olan gelecek kaygılarına yanıt oluyor. Çocuklarının eğitim masraflarını karşılayamayan, iyi bir eğitim sağlayamayan ailelerin hiç değilse meslek sahibi olsun diyerek çocuklarını yazın çalıştırma yöntemini deniyor.