Yatağan işçisinden direnişe devam iradesi

Maden-İş Sendikası’nın Genel Kurulu’nda Yatağan direnişinin öncü ismi Süleyman Girgin yeniden şube başkanı seçildi. Genel Kurul’da yapılan konuşmalara, AKP’nin yolsuzluklarına tepki ve Nisan ayı için mücadele çağrısı damga vurdu.

Yıldız Koç

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleriyle bağlı kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı aylardır kararlı bir direniş sürdüren işçiler, dün şube genel kurulunda buluştu. Türkiye Maden-İş Sendikası’nın 10. Olağan Genel Kurulu’nda delegelerin oybirliğiyle yeniden şube genel başkanı seçilen Süleyman Girgin, AKP iktidarının gayri meşruluğuna ve mücadelenin devamına vurgu yaptı. Özelleştirme kapsamındaki Güney Ege Linyit İşletmeleri (GELİ) ve Kemerköy ve Yeniköy’e bağlı kömür ocaklarını kapsayan Türkiye Maden-İş Yatağan ve Havalisi Şubesi Genel Kurulu’nda işçilerin coşkusu ve mücadele kararlılığı damga vurdu.

‘TÜRK-İŞ özeleştiri vermeli’
Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Süleyman Girgin, enerji ve maden işçilerinin mücadelesinin, memleketin karış karış satıldığı bir dönemde, halkın vicdanı, toplumun sesi, işçi sınıfının umudu olduğunu vurguladı. Türkiye’nin tarihin en zor dönemlerinden birinden geçtiğinin altını çizen Girgin, “Emeğin bu kadar değersizleştirildiği, emekçinin bu kadar örselendiği, adına taşeronlaştırma dedikleri kölelik düzeninin bu kadar kanıksandığı, kazanılmış haklarımıza saldırıların bu kadar arttığı, toplu iş cinayetlerinin kader olarak görüldüğü, özelleştirme adı altında yağma ve peşkeşlerin yapıldığı böyle bir dönem daha önce hiç yaşanmamıştı” dedi. Girgin, direniş sürecinde Türk-İş ve bağlı sendikaların genelde direnişin yanında olduğunu belirttiği konuşmasında, aynı duyarlılığın toplumsal olaylara yönelik yaşanmadığını ve Türk-İş’in bu konuda özeleştiri vermesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Türkiye rüşvet ve yolsuzluklar ile çalkalanırken, demokratik hak arayışlarında insanlar biber gazına ve tazyikli suya maruz bırakılırken, gencecik insanlar öldürülürken, memlekette yer yerinden oynarken, sosyal hukuk devleti ilkesi rafa kalkarken, yüzbinler sokaklarda yürürken, Türkiye’nin gündemi bunlarken sanki yaşananlar başka bir ülkede oluyormuş gibi davranabiliyoruz. Elimizi taşın altına sokmamız gerekirken kafamızı kuma gömmeyi tercih ediyoruz ve görmezden gelmeyi yeğliyoruz. Ama unutmayalım, bugün insanlar daha fazla demokrasi, daha şeffaf ve temiz bir toplum özlemi ve daha fazla hak talebi ile sokaklarda yürürken biz kayıtsız kalırsak, kendi haklarımız için yürürken yanımızda kimseyi de görmeyi beklemeyelim.”

‘Özelleştirmelerden halk kaybeder’
Girgin, hükümetin yandaş firmaların menfaatlerini koruduğuna dikkat çektiği konuşmasında, “Hatta hükümet yetkilileri bu firmaların menfaatlerini, o kadar içselleştirmiş olacak ki Enerji Bakanı çıkıp, ihalelerin ocak ayından, nisan ayına ertelenmesinden dolayı “Enerji özelleştirmelerindeki gecikme canımı sıktı.Enerjinin aktörleri bir takım sıkıntılar yaşıyorlar” diyebilmiştir. Bunu söyleyen Türkiye Cumhuriyetinin bir bakanı.. Alıcı firmalar sizinle gurur duymalı sayın bakan..” ifadelerini kullandı.

Özelleştirmeler sonucunda firmaların kazanacağını, halkın ise kaybedeceğini vurgulayan Girgin, sözlerini, “Buradan sesleniyoruz: Çekin kirli ellerinizi ekmeğimizden, çekin kirli ellerinizi işyerlerimizden” diyerek sonlandırdı.

Girgin’in konuşmasının ardından söz alan Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, Yatağan işçilerinin mücadelesinin, halkın korku duvarını aşmasında büyük önem taşıdığını belirterek, “Sizin mücadeleniz birleştirdi. Bundan sonra da bu mücadelenin sonuna kadar Yatağan işçisinin yanında olacağız ve eğer özelleştirmeler iptal edilmezse, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yürüyerek, orayı onlara dar edeceğiz” dedi.

Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ise yaptığı konuşmada, enerji ve maden işçilerinin 189 gündür direnişe devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Biz işimize aşımıza sahip çıktı. Bu suçsa, biz suç işlemeye devam edeceğiz. Artık işçi sınıfı uyandı. Mücadelenin sembolü olduk” dedi. İhalelerde son teklif verme tarihi olan 10 Nisan’ın yaklaştığını hatırlatan Erçelik, işçilere, “Hep birlikte Ankara’da olmaya var mıyız” diye sordu. Erçelik, maden işçilerinin büyük bir coşkuyla verdiği yanıtın ardından sözlerini, “Gelmeyen namerttir. Sizi barikatın çocukları adına selamlıyorum” diyerek sonlandırdı. Süleyman Girgin yeniden seçildi.

İşçiler Nisan ayında Ankara’da
Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santralleriyle bağlı kömür ocaklarının özelleştirilmesi ihalesi için son teklif verme tarihi, işçilerin yaptığı eylemlerin ardından Nisan ayına ertelenmişti. Enerji ve maden işçileri Yeniköy ve Kemerköy santralleri için son teklif verme tarihi olan 10 Nisan’da Ankara’da olarak özelleştirmeyi iptal ettirmekte kararlı. 21 Nisan günü Çatalağzı Termik Santrali’nin (ÇATES) ve 30 Nisan günü de Yatağan termik santrali için son teklif verme tarihi. Nisan ayında işçilerin büyük eylemlerine sahne olacak Ankara’yı seçim sonrasında sıcak günler bekliyor.