Yatağan işçisi başkent yolunda

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleriyle Güney Ege Linyit İşletmesi (GELİ) işçileri, özelleştirmeye karşı direnişi başkente taşımak için çıktıkları yolda bir kere daha engellendi.

(soL - Haber Merkezi) Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin ihalesi için son teklif verme tarihi olan 10 Nisan günü, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde eylem yapmak için bu gece saat 23.00'te yola çıkmaya hazırlanan işçilerin otobüslerinin yola çıkması, bakanlıktan gelen talimatla yasaklandı. TOMA, akrep, panzer ve Çevik Kuvvet ekipleriyle önlem alınan Yatağan'dan hiçbir şekilde “toplu çıkış” yapılamayacağı sendikaya ve işçilere bildirildi. 23 Ocak gecesi de benzer bir durum yaşanmış, otobüsleri durdurulan Türkiye Maden-İş ve Tes-İş üyesi işçiler, Yatağan'dan Muğla'ya kadar 14 saat boyunca yürümüştü.

Tüm engellemelere karşın, 10 Nisan'da Ankara'da olacaklarını belirten Türkiye Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, yaşananları soL'a değerlendirdi. Girgin şunları söyledi: “24 Ocak günü toplanma yerleri ve Ankara'da yürüyüş güzargahı belirlenmişken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde basın açıklaması yapmak için izinler alınmışken, Yatağan'dan yola çıkan enerji ve maden işçilerinin Ankara'ya gitmesini engellemişlerdi. Bizler kadınlarımızla, çocuklarımızla yollarda sefil perişan olduk. Bugün yapılan uygulama da yine budur. Bugün bütün ulaşım firmaları aranmış ve “Ankara'ya toplu gidiş var mı Yatağan'dan” diye sorulmuş. Biz nasıl bir ülkeye dönüştük anlayamıyorum. Adına sözde “demokrasi” denen bir rejimde bu uygulamaların adını ben koyamıyorum. Sözün bittiği yerdeyiz... AKP iktidarının bu uygulamalarının nedeni bellidir. AKP iktidarı işçi sınıfından korkuyor. Bizler 10 Nisan günü, 10 kişi de olsak, 100 kişi de olsak, orada yalnız kalmayacağımızı biliyoruz. Aynı etkiyi yaratacağımıza eminiz çünkü Ankara halkı orada olacak.. Bizler buradan sesleniyoruz. Ankara halkını 10 Nisan günü işçilerine sahip çıkmaya çağırıyoruz…”