Vodafone’da işten çıkarmalara protesto

Vodafone’da dün işten çıkarılan 260 işçi için Maslak Plaza önünde eylem gerçekleştirildi. “Plaza Eylem Platformu” tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında bilişim işçilerinin örgütlenmesi ve saldırılara hazırlıklı olması gerektiği çağrısı yapıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'de bilişim sektöründe yaşanan dönüşüm işçileri vurmaya devam ediyor. Türkiye'de büyük uluslararası yazılım şirketlerinden IBM'den sonra, iletişim sektörünün büyük şirketlerinden biri olan Vodafone'da dün 260 işçinin işten çıkarılması bugün gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. Daha önce IBM'de bu süreçte her Çarşamba ATV-Sabah grubunda devam eden grevde etkinliklerini sürdüren "Plaza Eylem Platformu" tarafından gerçekleştirilen eylemde "Vodafone İşçisi Yalnız Değildir" pankartı açıldı. Vodafone'un Maslaktaki işyerinde yapılan eylemde "İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız", "İşten Atmalar Yasaklansın", "Vodafone İşçisi Yalnız Değildir" sloganları atıldı.

Vodafone kâr ediyor olan işçilere oluyor

Eylemde basın açıklamasını Nedim Akay gerçekleştirdi. Akay, bilişim, iletişim, bankacılık, eğitim, finans, sağlık basın ve bir çok "örgütlenmemiş" beyaz yakalı işçinin işten çıkarılmakta ya da ücretsiz bırakılmakta olduğuna dikkat çekti. Akay, "Bizler IBM'e, ATV-Sabah'a, Vodafone'a ve diğerlerine yıllarca para kazandırdık. 2008'de Vodafone 12.6 Milyar Dolar büyüme ve kâr açıkladı. Vodafone çalışanları yıllarca düşük ücretle çalıştırılmalarına rağmen, Milyar Dolarlar kazanan şirkete karşı sesini çıkaramamış, bugün daha fazla kâr isteyen yöneticilerin kurbanı olmuştur" dedi. Akay, kendilerinin beyaz yakalı üretenler, işçiler olarak emeklerine ve onurlarına sahip çıkacaklarını, haksızlıklara ve sömürülmeye karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

"DİSK Vodafone işçilerinin yanında"
Akay'ın ardından konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu eylemcilere seslenerek bugün Vodafone'daki keyfi işten çıkarmaları protesto etmek için bir araya geldiklerini belirtti. Krizi bahane ederek işten çıkarılan beyaz yakalıların Vodafone'da gerçekleştirilen yeniden yapılanmanın kurbanı olduklarını vurgulayan Küçükosmanoğlu, Vodafone'un hukuksuzluğa imza attığını söyledi. Küçükosmanoğlu, DİSK ve bağlı sendikaların Vodafone'da yürütülecek mücadelenin her zaman yanında olduğunu ve Vodafone'da örgütlenme aşamasında da yer alacaklarını açıkladı.

Vodafone'da ucuz işgücü ve taşeronlaşma revaçta
IBM Plaza Eylemlerinin öncülerinden eski IBM çalışanı Nedim Akay soL'a yaptığı açıklamada Vodafone'da yaşanan toplu işten çıkarma sürecinin ucuz işgücü ve taşeronlaşmayı işaret ettiğini belirtti. Daha önce Vodafone'da bazı departmanların IBM'e verilmesinin gündemde olduğuna değinen Akay, "Şimdi kendi içlerinde bir taşeron şirket kuracaklar. Yeni alınacak işçiler örneğin eskiler ona çalışıyorsa, onlar üçe çalışacak" dedi. Vodafone'da daha önce örgütlenme çabası içerisinde olunduğuna değinen Akay, yaşanan yıpratma faaliyetlerinin ve bölümler arasındaki kopukluğun örgütlülüğün önündeki en büyük engel olduğuna dikkat çekti.