Uzel işçisinden Türk Metal’e tepki

Şekerpınar'daki Uzel Otomotiv Sistemleri Fabrikası'nda çalışan işçiler, 4 ay maaş alamamaları nedeniyle Türk Metal Sendikası'nı suçladı

soL (KOCAELİ) Uzel Otomotiv Sistemleri fabrikasında çalışan 500 işçi, Gebze Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasında, üye oldukları Türk Metal Sendikası'na tepki gösterdi ve sendikayı yalancılıkla suçladı. İşçiler adına basın açıklaması yapan Serdar Şimsek, 4 aydır maaşlarını alamadıklarını, sendikanın yalanlarla işçileri bu duruma getirdiğini iddia ederek, "4 aydır düzenli maaş alamadığımız gibi fabrikaya gelen hacizlerden dolayı çalışamayacak hale getirildik. Bu süreçte bizim haklarımızı desteklemekle yükümlü olan Türk Metal bizi yalanlarla oyalayarak mağdur etti" dedi.

Maaşlarımızı alamadık
Karşılarında muhatap bulamadıklarından yakınan Şimşek, "Karşımızda ne sendika, ne de işveren muhatap bulamıyoruz. Türk Metal, sadece bizden aldığı aidatların derdinde. Son hacizin ardından 8 gündür çalışmıyoruz. Sendika bize daha önceden yaptığı açıklamada bir arsa karşılığında tazminatlarımızın ipotek altına alındığını söyledi. Bugün ise (biz böyle bir şey demedik) diyor. Sadece maaşlar için söz verdik gibi cevaplarla, yasal hakkınız başladı gidin mahkemede hakkınızı arayın diyorlar. Biz maaşları bile alamadık" diye konuştu.

Yardımlar da ulaşmadı
Firmanın maaşları ödememesinden dolayı sendikaya bağlı iş yerlerinin yardım amaçlı topladığı paraların da kendilerine ulaşmadığını ifade eden işçiler, "Maaşlarımızı alamadığımız için sendikaya üye işyerleri yardım amaçlı para topladı. Ancak bu yardımın ne miktarı belirtildi ne de bize ulaştı. Uzel'de yaşanan bu sıkıntı sadece bizim değil tedarikçilerin, bayilerin, ve diğer yan sanayi kuruluşları ile birlikte 140 bin insanın mağduriyetidir. Devletin yetkili kurumları niye bu olaya el koymuyor. bu sendika işçi değil iş veren sendikası olduğu için iş yerimizde yetkili sendika istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

500'er YTL dağıttık
Türk Metal Gebze Şube Başkanı Şeref Özcan, şu bilgileri verdi: ''Uzel işçisi dışardan gelen grupların galeyanına geldi. Daha önce 3 kere iş durdurduk. İstanbul da zaten 5 aydır çalışılmıyor. Haziran'ın 10'unda iş durdurduk, maaşlarımızı aldık tekrar işbaşı yaptık. Temmuzun 10'unda maaşlar yatmayınca tekrar iş durdurduk. O günden beri üretim yapılmıyor zaten. Fabrikaya gelen hacizide sendika engelleyemez herhalde. İstanbul'da çalışan işçilerin maaşı ödenmediği için sendika olarak para toplayıp 500'er YTL işçilere dağıttık. Gebze'deki işçiler için para toplama çalışmaları halen devam ediyor. İşveren şu anda kimsenin tazminatının ödenemeyeceğini ayrılmak isteyen varsa mahkemeye gitmelerini söyledi. İşçilerin sigortaları ödeniyor. Yani fabrika resmen kapanmadı. Bu aşamada yasal işleme sendika olarak geçemiyoruz. Üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyorum.''