Ümraniye'de Maraş anması yapıldı

23 Aralık 1978’de yaşanan ve tarihe Maraş Katliamı olarak geçen olayların yıldönümü Ümraniye Kazımkarabekir Cem ve Kültür Evi'nde yapılan bir etkinlikle anıldı.

Ümraniye Kazımkarabekir Cem ve Kültür Evi'nde gerçekleştirilen anmaya mahalle halkı yoğun katılım gösterdi.

Anma Maraş Katliamı başta olmak üzere yaşanılan kanlı katliamlarda yitirilen insanlar için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Anmada cem ve kültür evinin gençlik komisyonunun kaleme aldığı bir metin okundu. Metinde şu ifadelere yer verildi:

"Maraş Katliamının bir numaralı sanığı olan Ökkeş Şendillerin hükümetin yapmış olduğu Alevi çalıştaylarına katılması AKP’nin Alevilere nasıl baktığının ispatıdır.

Iılımlı İslam, vahşi sömürü düzeni tekçi ve farklılıkları yok sayan AKP’nin temsil ettiği gerici ve faşist zihniyete karşı yükseltilen eşit yurttaşlık talebi Alevileri özgürleştirecek en doğru çizgidir.

Aleviler olarak ülkemizde verilen eşitlik, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinde ezilen bütün toplumsal kesimlerle yan yana durmaya devam edeceğiz.’’

Etkinliğe Hubyar Sultan Eğitim Vakfı Başkanı Hıdır Temel ve Maraş olaylarının canlı tanığı Zeynep Yıldırım da katıldı.

"Birlikte hareket etmeliyiz"
Hubyar Sultan Eğitim Vakfı Başkanı Hıdır Temel, 12 Eylül'e giden sürecin bir ayağının Maraş’ta örüldüğünü, sistemin sosyalistleri ve Alevileri tehtit olarak algıladığını ve bu katliamı faşist güçlerin tetikçiliğinde gerçekleştirdiğini belirtti.

Alevilerin Türkiye'de yaşayan bir topluluk olduğunu ancak toplum olamadığını, bugün de yaşatılan katliamlara karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Örgütlenmek tek çaredir"
Dönemin canlı tanığı olan Zeynep Yıldırım ise yaptığı konuşmada, 32 yıl sonra Maraş’a gidildiğini ancak geç kalındığını belirtti. AKP'nin Alevi çalıştaylarını asimilasyon politikaları olarak değerlendiren Zeynep Yıldırım, Alevilerin uyanık olması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında sadece Aleviler için değil ezilen bütün kesimler için demokrasi ve insan hakları mücadelesi verdiklerini belirten Yıldırım, bugün AKP’ye karşı birleşik, bütünlüklü bir mücadelenin verilmesi gerektiğini belirtti.

Etkinlik Maraş Katliamı ile ilgili gösterilen sinevizyon sonrası son buldu.

(soL - İstanbul)