Tuzla raporu basına açıklandı

Meclis Araştırma Komisyonu başkanı Domaç, Tuzla'daki ölümleri durdurmanın Meclis'in işi olduğunu savundu.

soL (HABER MERKEZİ) Tuzla tersanelerindeki işçi ölümlerini araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporunu tamamladı. Araştırma Komisyonu Başkanı AKP milletvekili Mehmet Domaç dün yaptığı basın toplantısında rapordaki önerilerin tamamının hayata geçirilmesi durumunda ölümlerin önüne geçileceğini savundu. Domaç "Çünkü bu bir organize önlemler sistemidir. 'Ben eğitim önlemi alayım, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemi almayayım' gibi yaklaşımlarla sorunu çözemeyiz. Hepsinin birlikte uygulanması lazım" dedi. Raporda yeni tersaneler açılması ve mevcut küçük işletmelerin birleştirilmesi önerisine yer veren komisyon başkanı Domaç, "Tuzla'da alan yaratmak gerekiyor. Küçük tersane alanları birleştirilerek, büyük alanlar haline getirilmesinde yarar var" diye konuştu.

Tuzla'daki işçi ölümlerinin bu yılın ilk 6 ayında gösterdiği artışın endişe verici olduğunu söyleyen Domaç, ölümlerin nedenlerinin ortaya çıkartılması ve ortadan kaldırılmasının Meclis'in işi olduğunu kaydetti. Domaç, Tuzla tersanelerindeki sorunların farklı bakanlıkların ilgi alanında olduğunu belirterek bu bakanlıkların yetkililerinin de yuvarlak masa etrafından toplanması gerektiğini söyledi.

Domaç, ölümlerin nedenlerini şu şekilde sıraladı: "Açık alanda çalışma, kapalı dar alanda çalışma, yüksekte çalışma, yoğun ve uzun süreli çalışma, kimyasallarla çalışma, yoğun olarak elektrikli iş ekipmanı kullanma, çok sayıda alt işveren, çalışanların sık değişmesi ve yoğun kaynak işleri, ölümlü iş kazalarının ortaya çıkmasına neden oluyor."

Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporu taşerona verilecek işlerin sınırlanması, 7,5 saatlik işgününe uyulması, işçilerin barınma koşullarının iyileştirilmesi gibi önerilere yer verirken, temel olarak tersane alanlarının büyütülmesini ve yeni tersaneler açılmasını talep ediyor. Raporda kimi kamu arazilerinin tersaneler için ayrılması, bu alanı uluslararası yatırımlar için cazip hale getirme gibi öneriler de yer alıyor.