Tuzla’da sigorta çalışmıyor

Tuzla'da SGK müfettişlerinin denetim sonuçları hiçbir işçinin sigortasının tam yapılmadığını ortaya koydu.

soL (HABER MERKEZİ) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişlerinin Tuzla'da Mayıs ayının son haftasında yaptığı denetimlerde, işçilerin yüzde 70'inden fazlasının sigortalarında sorunlar olduğu ortaya çıktı. Hükümete bağlı kurumların yaptığı denetimler bile, Tuzla'da neden onlarca işçinin öldüğüne dair önemli ipuçları sunuyor.

İşçileri öldüren kâr hırsı
SGK müfettişlerinin işçilerin sosyal güvenlik haklarına yönelik yükümlülüklerini yerine getirilip getirilmediğini araştırmak için yaptıkları denetimlerde ortaya çıkan sonuçlar Tuzla'da işçilerin neden öldüğünü de iyi açıklıyor: Patronların bitmez tükenmez kâr hırsı.

Hemen hemen her işçi sigortasız

Çalışma kapsamında, SGK müfettişleri, 22-30 Mayıs 2008 tarihleri arasında alt ve asıl işveren olmak üzere toplam 307 iş yerinde denetimlerde bulunurken, bu denetimlerde 191 iş yerinde çeşitli sorunlar tespit edildi. İş yerlerinden iki tanesinin ise tamamen kaçak olduğu ortaya çıktı. Denetimlerde, çalışıyor tespiti yapılan 15 bin 414 işçinin 11 bin 165'inin, yani yüzde 70'inden fazlasının sigorta ödemelerinde sorunlar olduğu belirlendi. İşçilerin sigortalarının eksik gün ve düşük kazanç üzerinden bildirilmesi gibi birçok sorunun ortaya çıktığı denetimlerde, 160 işçininse tamamen kaçak olarak çalıştırıldığı görüldü.

Tersane patronlarının dostu hükümetin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla başlatılan denetimlerde ortaya çıkan bu resmi veriler bile, Tuzla'da artan işçi cinayetlerinin nedenlerini ortaya koyuyor. Tersane patronlarının bitmez tükenmez kâr hırsı, hükümetin cesaretlendirici açıklamalarıyla sönmek bilmezken, işçiler ölmeye devam ediyor.